Radošās industrijas
VNĪ: interesi par dalību metu konkursā par TAB FAB radošā kvartāla vīziju izrādījuši jau 128 pretendenti

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (turpmāk – VNĪ) sadarbībā ar Dānijas karalisti rīkotais metu konkurss par “TAB FAB” radošā kvartāla izveidi ir ieguvis lielu interesi arhitektu vidū – šobrīd konkursa nolikumu izņēmuši jau 128 interesenti. Metu iesniegšana konkursam turpinās līdz 26. novembrim.

“Aicinām gan Latvijas, gan ārvalstu arhitektus saukt talkā mūzas un piedalīties TAB FAB kvartāla tapšanā, iesniedzot idejas metu konkursam, kurā meklējam arhitektonisko vīziju, kā nākotnē izskatīsies Miera ielā 58a. Prieks, ka par šo konkursu ir liela interese. Meti būs pamats būvprojektam, lai mēs varētu sākt būvdarbus, lai jau 2022. gadā šī teritorija atdzimtu par radošo kvartālu. Šī nav tikai vieta, kuru nepieciešams atjaunot un sakopt, mēs vēlamies piešķirt dzīvīgumu un īpašu gaisotni 13 tūkstošiem kvadrātmetru radoša gara”, atklāj VNĪ valdes locekle un konkursa žūrijas priekšsēdētāja Kitija Gruškevica.

VNĪ kopā ar partneriem - Latvijas Kultūras akadēmiju, Kultūras ministriju un Dānijas Kultūras institūtu uzsācis darbu pie starptautiska metu konkursa “TAB FAB” radošā kvartāla Miera ielā 58 izveides. Plānots pielāgot telpas Latvijas Kultūras akadēmijas vajadzībām, izveidot telpas radošo industriju inkubatoram un darbnīcām. Taps daudzfunkcionāls centrs radošo industriju nozares profesionāļiem un citiem apmeklētājiem. Tāpat teritorijā paredzēts veidot kafejnīcu, velo novietnes un sabiedrībai pieejamas telpas, kurās plānots organizēt izstādes, koncertus, teātrus un citus pasākumus.

Patlaban kādreizējās Tabakas fabrikas teritorijā rekonstruētajā ražošanas ēkā pagaidu mājvietu radis Jaunais Rīgas teātris, kamēr tā vēsturiskajā mājvietā Rīgā, Lāčplēša ielā 25, norisinās pārbūves darbi.

Plašāka informācija un pieteikšanās metu konkursam. Īss video

Šis ir viens no 3 VNĪ īstenotajiem teritoriju “atdzīvināšanas” projektiem, kuriem kopumā VNĪ piesaistījis teju 15 miljonu eiro finansējumu. Projektu kopējais budžets ir aptuveni 15 miljoni eiro. No tā 85% ir ERAF finansējums un 15% valsts budžeta līdzfinansējums. Projektus plānots realizēt līdz 2022. gada beigām.

Tāpat VNĪ sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju un Rīgas dizaina un mākslas vidusskolu uzsācis darbu arī pie moderna prototipēšanas darbnīcas “Riga Makerspace’’ izveides A. Briāna ielā 13. Attīstāmajās ēkās plānots izvietot sešas Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas un Latvijas Mākslas akadēmijas izglītības programmām atbilstošas prototipēšanas (jauna produkta paraugu izgatavošana) darbnīcas, kas ļaus nodrošināt kvalitatīvu un konkurētspējīgu studiju procesu. Tāpat paredzēta Mūžizglītības prototipēšanas pakalpojumu centra izveide, kas semināru, festivālu, lekciju un dažādu citu izpausmju veidā būs pieejams arī ikvienam citam interesentam. Bijusī Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikuma ēka tiks pārbūvēta, respektējot ēkas kultūrvēsturisko vērtību un vienlaikus atbildīs mūsdienu ergonomiskas mācību vides prasībām.

Šķirotavas apkaimē Lubānas ielā 80 jaunu dzīvību ienesīs “Latvijas Nacionālās operas un baleta” skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu komplekss. Plānots pielāgot 2 900 m2 lielu teritoriju un radīt telpu kompleksu 3 300 m2 platībā Latvijas Nacionālās operas un baleta vajadzībām. Līdz ar projekta īstenošanu 2022. gada nogalē teritorijā jau rosīsies skatuves mākslinieki, dekoratori un tehniskie darbinieki.

Šie ir ne tikai kultūras projekti – tā ir iespēja nodrošināt gudru izmantošanu teritorijās, kuras kādu laiku stāvējušas pamestas, iedodot tām jaunu elpu, kas ir viens no VNĪ darbības virzieniem. Pieredze liecina, ka, sakārtojot daļu no apkārt esošās teritorijas, apkaimē rodas jauna dzīvība. Projektu realizācija nodrošinās daudzveidīga pakalpojumu klāsta attīstību, uzlabos dzīvojamās vides kvalitāti, apkaimes funkcionalitāti un pievilcību. Tas veicinās jaunu projektu īstenošanu un privātu investīciju piesaisti.

Šie projekti ir daļa no VNĪ uzsāktās pārmaiņu programmas ”100 adreses Latvijas valsts simtgadei” projektiem, kuras ir viens no galvenajiem mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

Programmas ietvaros uzņēmums šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus 135 milj. eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 milj. m2 platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 milj. m2 platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 530 darbinieki.

 

Papildu informācija medijiem:
VAS “Valsts nekustamie īpašumi”,
Korporatīvās komunikācijas daļa
Tālr.: 67024693; 20235301
E-pasts: komunikacija@vni.lv