Radošās industrijas
“radi!2019” ietvaros aktualizēs radošo industriju pienesumu tūrisma attīstībā un Latvijas mazpilsētās īstenos Radošās Tūrisma misijas

Izceļot radošo industriju potenciālu starpdisciplinārās nozarēs, tostarp dizaina vērtības un domāšanas prasmes,šogad Radošās darbības nedēļa “radi!2019” tiks veltīta radošo industriju un tūrisma nozaru mijiedarbībai. Tās laikā jūnijā radošo industriju profesionāļu komanda dosies īpašās Radošās Tūrisma misijās uz piecām mazpilsētām, lai kopā ar pašvaldību un nevalstiskā sektora pārstāvjiem meklētu labākos risinājumus tūrisma vides uzlabošanai un izstrādātu individuāli pielāgotus plānus tūrisma, pilsētas tēla atpazīstamības veicināšanai, kā arī kopējās dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad Radošās darbības nedēļa “radi!2019” turpinās attīstīt reģionālo dimensiju, kopā ar dažādu profesiju radošo industriju pārstāvjiem meklējot risinājumus reģionos aktuāliem izaicinājumiem ar radošu dizaina domāšanas metožu palīdzību.

“Tūrisma tirgum kļūstot aizvien dinamiskākam un daudzveidīgākam, savas pozīcijas iespējams noturēt vienīgi, domājot ārpus tradicionālā, meklējot jaunas iespējas un sevi atbilstoši pozicionējot. Cilvēkiem vajadzīgi ne tikai skaisti skati un atpūta, bet arī jauna pieredze un izjūtas. Tieši tāpēc šeit palīgā ar savu redzējumu, idejām un prasmēm var nākt radošo industriju profesionāļi, palīdzot mazpilsētām risināt vietējos izaicinājumus un izveidot kvalitatīvu radošā tūrisma piedāvājumu,” radošo industriju potenciālu tūrisma nozares veicināšanā komentē Radošās darbības nedēļas “radi!2019” koordinatore Līva Stūrmane.

“radi!2019” laikā sadarbojoties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) tiks īstenota jauna reģionāla attīstības programma – Radošās Tūrisma misijas. Piesakoties konkursā un aizpildot pieteikuma anketu LIAA mājaslapā, ikvienai mazpilsētai ir iespēja iekļūt to piecu skaitā, kam būs iespēja īstenot Radošo Tūrisma misiju savā pilsētā. Tās laikā mazpilsētas pārstāvji radošo industriju profesionāļu vadībā varēs būtiski pilnveidot savas pilsētas tūrisma piedāvājumu un izstrādāt konkrētu tūrisma plānu savai pilsētai, ņemot vērā tās specifiku, vajadzības un mērķus.

Konkursā aicināti piedalīties tūrisma informācijas centri, tūrisma objekti, vietas un telpas, tūrisma produktu izstrādātāji, pašvaldības, pakalpojumu piedāvātāji un reģionālās tūrisma asociācijas. “LIAA un citas institūcijas visai regulāri organizē dažādas apmācības tūrisma nozarē, taču uzskatām, ka visefektīvākā ir profesionāļu došanās uz konkrētu vietu vai objektu un konkrētu problēmu risināšana. Tieši tāpēc Radošās Tūrisma misijas veidosim kā ļoti praktiskas apmācības, kuru laikā risināsim izaicinājumus tādās jomās kā radošais tūrisms, nākotnes prasmes, dzīves kvalitāte, tūrisma galamērķu attīstība, sadarbība un komunikācija,” skaidro Inese Šīrava, LIAA Tūrisma departamenta vadītāja un Radošo Tūrisma misiju konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētāja.

Konkursa pieteikumus vērtēs un Radošās Tūrisma misijas mazpilsētās vadīs radošo industriju profesionāļu komanda – Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa, dizainers, aģentūras “Associates, Partners & Sons” dibinātājs Edgars Zvirgzdiņš, “Creativity Lab” dibinātāja un partnere Latvijā Signe Adamoviča, stratēģiskais plānotājs un partneris radošajā aģentūrā “Weekend” Edgars Pētersons, arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, kā arī LIAA pārstāvji – Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava un Tūrisma departamenta vadošais eksperts Mārtiņš Eņģelis.

Radošās darbības nedēļa “radi!2019” tiks atklāta maija beigās Rīgā, un tās ietvaros notiks vairāki pasākumi Latvijas reģionos. Iepriekšējo gadu pieredze parādījusi, ka tieši reģionu iedzīvotāji izrādījuši īpaši lielu aktivitāti un ieinteresētību, tāpēc šogad šo komunikāciju plānots turpināt vēl aktīvāk, izvēršot aizvien plašākā mērogā. Kopā ar sadarbības partneriem no LIAA tiek plānota arī dalība sarunu festivālā LAMPA.

Radošās darbības nedēļu „radi!2019” rīko nodibinājums “Creativity Lab” sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Latvijas Dizaina Centru. „radi!2019” jaunumiem iespējams sekot līdzi mājaslapā, kā arī sociālajos tīklos: facebook, twitter un youtube.

Kontakti medijiem:
Laura Giptere,
Radošās darbības nedēļas “radi!2019” mediju koordinatore
M: 26132168
E: laura.giptere@deepwhite.lv