Deja
Aicina pieteikties tiešsaistes filozofijas kursiem dejas profesionāļiem

Cikla “Deja domā” ietvaros notiks tiešsaistes kursi nīderlandiešu filozofes Nikolas de Buvrī vadībā. Kurss “Prāta un ķermeņa nošķīrums: sākums, gals, turpinājums” veicinās dejas profesionāļu – kā teorētiķu, tā praktiķu – tālākizglītību, pilnveidojot zināšanas par ķermeņa izpratni pasaules filozofijas vēsturē. Savukārt otrais kurss “Dodot vārdus tam, ko tu dari” paredzēts tieši praktiķiem, strādājot ar māksliniecisko ideju un procesa verbalizēšanu un argumentāciju.

Kursi norisināsies no 16. oktobra līdz 28. novembrim platformā “Zoom”. Kopumā tiks piedāvātas astoņas interaktīvas tikšanās reizes (četras reizes katrā kursā). Kursi norisināsies angļu valodā. Maksimālais dalībnieku skaits vienā grupā – 20 cilvēku. Prioritāte un iespēja piedalīties bez maksas būs Latvijas dejas mākslas profesionāļiem. Brīvu vietu gadījumā dalībai tiks reģistrēti arī citi interesenti. Iespējams pieteikties uz vienu vai abiem kursiem, to norādot pieteikumā. Piesakoties uz kursu, dalībnieks apliecina, ka piedalīsies visās norises reizēs.

 

Kurss “Prāta un ķermeņa nošķīrums: sākums, gals, turpinājums”

16. un 30. oktobris, 13. un 27. novembris plkst. 20–22

Kursa vadītāja Nikola de Buvrī: “Ilgu laiku ķermenis un prāts bija divas atšķirīgas lietas. Tie cīnījās par uzmanību, un viens no abiem uzvarēja. Ja tu biji mākslinieks (īpaši – skatuves mākslās)/strādnieks/sieviete, kas darbojas un dzīvo, izejot no ķermeņa, un pats tiek uztverts kā ķermenis, tad uzvarēja ķermenis. Ja tu biji domātājs/elites pārstāvis/vīrietis, kas varēja doties ārpus tagadnes un radīt nākotni, tad galvenā loma tika atvēlēta prātam.

Lai arī šis karteziāniskais prāta-ķermeņa nošķīrums vairumā filozofiskās domas vairs nav derīgs, tas turpina būt ļoti noturīgs koncepts. Cik bieži mēs vēl aizvien piekrītam, ka tad, kad tu domā, tu nevari dejot; tad, kad tu runā, tu traucē mākslai?

Šajā kursā mēs pievērsīsimies prāta un ķermeņa nošķīrumam: vispirms runāsim par to, kāpēc tāds aizsākās, ko tas mums atnesa un kā tas tika iznīcināts mūsdienās (ja tika?). Mēs palūkosimies uz ķermeņa fenomenoloģiju un esamības epistemoloģiju – iepazīstot un pārrunājot filozofiskus jēdzienus ļoti praktiskā veidā. Dziļāk izprotot to, kā domāšana par ķermeni un prātu ir attīstījusies laika gaitā, mēs varam sākt reflektēt par savu praksi kā dejas vai performances mākslinieki, un mēs varam labāk izskaidrot mūsu pašu darba svarīgumu ideju vēstures attīstības kontekstā.”

Kurss “Dodot vārdus tam, ko tu dari”

17. un 30. oktobris, 14. un 28. novembris plkst. 20–22

Kursa vadītāja Nikola de Buvrī: “Kas tu esi? Kāpēc tu dari to, ko tu dari? Ko tu centies panākt, ko tu domā ar savu darbu, kāda ir tā jēga un nozīme? Tie ir daži no visbiedējošākajiem jautājumiem, ko mākslinieki saņem, un saņem tos visai bieži. Kā lietot vārdus, lai izskaidrotu kaut ko, kas ir galvenokārt vizuāla un ķermeniska pieredze? Un, lai arī mākslas darbs spēj un runā pats par sevi, ir svarīgi iemācīties, kā sevi kā mākslinieku pasniegt, izmantojot tradicionālāku līdzekli – vārdus. Tomēr, lai to izdarītu, ir vairāki izaicinājumi, ar ko nākas saskarties: vai tu maz esi gatavs dot vārdus tam, ko tu radi? Kā pārliecināties, ka tu lieto īstos vārdus un cik daudz tev ir jāpasaka?

Kurss fokusēsies uz vārdu došanu tam, ko tu jau zini – kaislībai un motivācijai radīt mākslu, radīt izrādes. Mēs runāsim par riska uzņemšanos un savu darbu “tulkošanu” vārdos. Par to, kas ir nepieciešams, lai tas izdotos. Tas ir kaut kas, ko tu vari iemācīties un praktizēt kopā ar citiem.”

Pieteikšanās, rakstot uz e-pastu info@dance.lv līdz 14. oktobrim. Priekšroka dejas profesionāļiem. Pieteikumā jāiesūta biogrāfija (trīs teikumi) un motivācija (trīs teikumi) pieteikties uz konkrēto kursu.

Nikola de Buvrī (Nicole des Bouvrie) – nīderlandiešu rakstniece un filozofe. 2015. gadā ieguvusi doktora grādu filozofijā. Vairākus gadus pasniedz filozofiju un vada diplomdarbus mākslas akadēmijā Vrije Academie 't Pad. Pēcdoktorantūras pētniecības ietvaros Fudanas universitātē (Šanhaja, Ķīna) pētījusi, kā dažādas domāšanas skolas saprot un runā par (uzvedības) pārmaiņām ilgtspējīgā attīstībā. Bijusi pētniece arī Merilendas universitātē ASV un Braitonas universitātē Lielbritānijā. Divu grāmatu autore: “Neiespējamā nepieciešamība” ('The Necessity of the Impossible' (Exilic Press, 2019)) un “Mūsdienu filozofa diagnoze: kāpēc filozofi ir jukuši” ('Diagnosis of the Contemporary Philosopher: Why Philosophers are Mad' (nīderlandiešu valodā, Damon 2018)). Pašreiz Nikola pasniedz filozofiju nefilozofiem, strādā pie jauna manuskripta par domāšanas ķermeniskajām praksēm, raksta īsos stāstus un ir viena no feminisma filozofijas grupas koordinatorēm Ziemeļvalstu vasaras universitātē.

Kursus atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Sagatavoja:
Maija Treile
projekta sabiedrisko attiecību konsultante
29631741
maija.treile@gmail.com