Vizuālā māksla
Virtualitātes un realitātes tuvojas - 19. oktobrī atklās RIXC Mākslas un zinātnes festivālu

Idejām par virtuālo realitāti kā iluzorām telpām, hologrāfiskiem tēliem un citām paralēlām eksistences formām ir jau vairāk nekā simts gadu sena vēsture. Kopš tehnoloģiski radītajām pirmajām virtuālajām vidēm 20. gadsimta otrajā pusē vēl bija jāpaiet dažiem gadu desmitiem līdz aizraujošās “imersīvās” vides un jaunās virtuālās pieredzes kļūtu pieejamas ikvienam.

VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES ir šīgada RIXC Mākslas un zinātnes festivāla tēma, kas aplūkos kādi ir šie virtuālās realitātes tehnoloģiju ieviestie jauninājumi un ko tie sola sniegt mākslas, izglītības, izklaides industriju un jaunu zināšanu attīstībā.

Sagaidāms, ka virtuālo tehnoloģiju iespējas nākotnē tiks izmantotas ikvienā sfērā – gan izglītībā un zinātnē, gan mākslā un kultūrā, gan medijos un biznesā. Taču virtuālo tehnoloģiju visuresamība nozīmē arī neierobežotas iespējas tikt novērotam, izsekotam un kontrolētam. Īpaši tādēļ, ka mūsdienās paplašinātā (augmentētā) un virtuālā realitāte apvienojas ar mākslīgā intelekta attīstību, “gudrajiem” algoritmiem un “lielajiem datiem”, kā arī biometriskajām funkcijām, kā, piemēram, sejas atpazīšanas algoritmi lidostās vai pirkstu nospiedumu izmantošana mobilo telefonu atbloķēšanai. Jaunās virtuālās vides tiks aplūkotas arī plašākā sabiedrības pārmaiņu kontekstā, salīdzinot ar to priekšgājēju – telefonu, televīzijas, interneta un mobilo tālruņu – radītajām pārmaiņām.

Festivāla atklāšana sāksies ar mākslinieku un virtuālās realitātes pionieru Monikas Flaišmanes un Volfganga Štrausa (Vācija) lekciju par pārmaiņām virtuālo tehnoloģiju mākslā pēdējo 30 gadu laikā, kas notiks Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Atklāšanas programmas turpinājumā ceturtdien, 19. oktobrī, pl. 19.00 festivāla organizatori – Jauno mediju kultūras centrs RIXC – ielūdz uz izstādes VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES atklāšanu kim? Laikmetīgās mākslas centrā, kur uzstāsies mūziķis Deivids Rotenbergs (ASV) un būs apskatāmi 25 starptautisku mākslinieku darbi.

Piektdien, 20. oktobrī, pl. 17.00 publiskajās lekcijās par virtuālās realitātes un imersīvo tehnoloģiju komplicētību un sekām runās vieslektori Ellena Pērlmane (ASV) un Kriss Salters (Kanāda); lekcijas notiks Latvijas Mākslas akadēmijas K2 korpusā.

20. un 21. oktobrī LNMM un LMA telpās norisināsies festivāla konference OPEN FIELDS 2017, kas pulcēs vairāk kā 80 starptautisko dalībnieku no 60 universitātēm un mākslas institūcijām un 30 pasaules valstīm, kas diskutēs par digitālo mākslu virtuālās realitātes laikmetā.
 

VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES
RIXC Mākslas un zinātnes festivāls
un starptautiskā konference “Open Fields 2”
Rīga, 19. – 21. oktobris, 2017

VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES
Virtuālā realitāte un citas imersīvās tehnoloģijas, kas šodien kļuvušas aktuālas, apvienojoties ar virtuālajām vidēm, mākslīgā intelekta algoritmus, ātru datu apstrādi un biometriju, uzsāk jaunu laikmetu virtuālajā pieredzē – gan veicot izklaidējošu, gan informatīvu funkciju. Tajā pašā laikā šīm tehnoloģijām piemīt potenciāls pastiprināt stereotipus, kas var veicināt ievērojamas jukas ekonomikā un sabiedrības dzīvē, kā arī tās var īstenot jaunas agresīvas uzraudzības un kontroles sistēmas. 

Ko šie jauninājumi virtuālajā un paplašinātajā realitātē sniedz izglītībai, izklaides industrijai, sociālajai politikai un kodificētu zināšanu sistēmām? Kādas pārmaiņas sagaidāmas tuvākā un tālākā nākotnē (ja salīdzinām ar to priekšgājēju – telefoni, televīzija un mobilie tālruņi – radītajām pārmaiņām)?

Biometrija un personu datu augšupielāde un izsekošana aptver jomas, sākot ar veselības aprūpi līdz reklāmai, tās ietekmē likumus, krimināltiesības, izklaidi (spēles), izglītību un sportu. Mašīnmācīšanās un algoritmi ievāc un izmanto lielos datus jaunos un pārsteidzošos veidos. Daži no tiem nodrošina precizitāti sabiedrības veselības, ekonomikas, klimata pārmaiņu, stāstu pasniegšanas, politikas tendenču un iedzīvotāju migrācijas problēmu noteikšanā. Ko nozīmē šis apvienojums – dati kopā ar jaunajām tehnoloģijām? Kādas ir dažas no esošajām un nākotnes mākslas stratēģijām, kas ar to nodarbojas? Kā reaģēs dažādas sabiedrības daļas uz virtuālās/paplašinātās realitātes un imersīvo tehnoloģiju straujo attīstību?

Festivāls norisinās ES programmas “Radošā Eiropa” projekta RISK CHANGE ietvaros, dažādi festivāla pasākumi pētīs attiecības starp virtualitāti un realitāti mūsdienu postmediju sabiedrībā. Konferencē “Atklātie lauki” (Open Fields) tiks diskutēts par virtuālās un paplašinātās realitātes, kā arī citu imersīvo tehnoloģiju sociālkulturālo un neirobioloģisko ietekmi. Konferences dalībnieki arī apskatīs ģeogrāfiskās vietas un pārvietošanos no sociāli politiskas perspektīvas, kartējot migrējošās kultūras – cilvēkus un viņu atstātās datu pēdas.

Konferenci papildinās festivāla izstāde, kura pētīs mainīgo mākslas lomu sabiedrībā, tās transformējošo potenciālu un mākslas attiecības ar zinātnes nozarēm, īpaši fokusējoties uz neomaterialitāti, jauno estētiku un citām būtiskām postdigitālā laikmeta pazīmēm.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KONFERENCE OPEN FIELDS 2017: virtualitātes un realitātes 19. – 21. oktobris, 2017 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Latvijas Mākslas akadēmija

Konference “Atklātie lauki” (Open Fields) ir ikgadēja tikšanās vieta starptautiska līmeņa akadēmiskajiem pētniekiem un māksliniekiem, kuru interešu lokā ir mākslas, zinātnes un humanitāro zinātņu lauku pārklāšanās. Konference tika uzsākta 2016. gadā ar mērķi izveidot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģiona platformu mākslas pētniecībai. Konference notiek RIXC Mākslas un zinātnes festivāla ietvaros. Pirmā konference norisinājās 2016. gada oktobrī Rīgā, pulcējot 120 dalībniekus, kuri pārstāvēja 60 augstskolas no 30 pasaules valstīm. Šogad konferences norises vietas būs Latvijas Mākslas akadēmija un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Konferencē piedalīsies 80 dalībnieki, tādējādi pārstāvot vairāk kā 30 valstis un 60 dažādas universitātes, mākslas centrus, muzejus un uzņēmumus.

Konferences vieslektori:
Monika Flaišmane (Monika Fleischmann) un Volfgangs Štrauss (Wolfgang Strauss), mākslinieki, zinātnieki un pētnieki (Vācija)
Ellena Pērlmane (Ellen Pearlman) / Parsons / New School / Art-A-Hack / ThoughtWorks / New York, USA
Kriss Salters (Chris Salter) / Concordia University, CA
Deivids Rotenbergs (David Rothenberg) / New Jersey Institute of Technology / USA

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Izstāde VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES
RIXC Mākslas un zinātnes festivāla ietvaros
19. oktobris – 28. novembris, 2017
Vieta: kim? Laikmetīgās mākslas centrs,
Sporta iela 2, Rīga

Festivāla izstādē būs skatāmi paši inovatīvākie mākslas darbi, kuru autori eksperimentē ar paplašināto un virtuālo realitāti, rada imersīvas vides un pēta komplicētās attiecības starp “virtualitātēm” un “realitātēm” mūsdienu postmediju sabiedrībā ar tās tīklotajām kopienām un migrējošām kultūrām.

Izstādes mākslinieki:
Marc LEE (CH), Jacques PERCONTE (FR), Juuke SCHOORL (NL), Brenna MURPHY (US), Hans BREDER (DE / US), Clement VALLA (US), Matteo ZAMAGNI & Daniel BEN-HUR (UK/IT), Zane ZELMENE (LV), The Swan Collective / Felix KRAUS (DE), Annie BERMAN (US), Felipe CUCKER & Hector RODRIGUEZ (HK), Gunta DOMBROVSKA (LV), Martin John CALLANAN (UK/IE), Nina FISCHER & Maroan EL SANI (DE), Santa FRANCE (LV), Greta HAUER (UK), Martin HESSELMEIER & Andreas MUXEL (DE/AT), Raphael KIM (UK), Michal KINDERNAY (CZ), Christopher MANZIONE & Seth CLUETT (US), Andrew MCWILLIAMS (UK), Melodie MOUSSET & Naem BARON (CH/FR), Hanns Holger RUTZ (AT), Julia SOKOLNICKA (PL/NL), Danielle ZORBAS (AU/GR)

Kurators: Raitis ŠMITS / RIXC

Paralēlie pasākumi
Festivāla apmeklētājiem abās RIXC galerijās tiks piedāvātas arī divas paralēlās, ar virtuālās realitātes tēmu saistītas izstādes: Rasas Šmites un Raita Šmitu “Mikropasauļu svārstības” un mākslinieku grupas Trihars izstāde “data.logs”. Sīkāka informācija

21. oktobra vakarā RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6 notiks performanču programma, piedaloties vairākiem latviešu un ārzemju māksliniekiem. Ieeja performanču programmā – bez maksas.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Izstāde VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES kim? Laikmetīgās mākslas centrā būs apskatāma līdz 28. novembrim. Atklāšanas dienās 20.–22 oktobrī un noslēguma dienās 26.–28. novembrī ieeja būs bez maksas.

Reģistrēties konferencei “Open Fields” iespējams šeit.
Vietu skaits ir ierobežots.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Festivāla producents: RIXC / Rīga, Latvija sadarbībā ar ES programmas “Radošā Eiropa” projekta Risk Change partneriem.

Konferenci organizē: RIXC / Rīga sadarbībā ar Renewable Futures Headquarters / Oslo un Art-A-Hack / Ņujorka, un Hybrid Lab Nordplus projekta akadēmiskajiem partneriem: Liepājas Universitāti, Ālto Universitāti un HiOA, Oslo un Ākešhusas Universitātes Lietišķo zinātņu koledžu.


Atbalsta: Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Nordplus, LG Electronics Latvia, Šveices Kultūras fonds Pro Helvetia, Gētes Institūts Rīgā, ASV vēstniecība Latvijā, Fulbraita Speciālistu programma, Kanādas vēstniecība Latvijā, Mondriāna fonds, Capital, Reverie TG, ES programmas “Radošā Eiropa” projekts Risk Change, kim? Laikmetīgās mākslas centrs, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Mākslas akadēmija, Liepājas Universitāte, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija, RISEBA, Studija, LSM.LV, Arterritory, Rīgas Laiks, ESSE, PK Riga Hotel

Kontakti:
rixc@rixc.org
Adrese: Lenču iela 2, Rīga, LV-1010
Tālr.: 67228478 (birojs), 26546776 (Rasa Šmite)
rixc.org

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

festival2017.rixc.org

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES

RIXC Mākslas un zinātnes festivāla 2017 programma

 

CETURTDIENA, 19. oktobris, 2017

16.00 – VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES PUBLISKĀS ATKLĀŠANAS LEKCIJAS:

Monika FLEISCHMANN & Wolfgang STRAUSS / DE, David ROTHENBERG / US

Vieta: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs / Adrese: Jaņa Rozentāla laukums 1

19.00 – OFICIĀLĀ PIEŅEMŠANA UN FESTIVĀLA IZSTĀDES ATKLĀŠANA

Vieta: kim? Laikmetīgās mākslas centrs, Sporta iela 2

 

PIEKTDIENA, 20. oktobris, 2017

10.00 – V&R 1. konferences diena: IMERSĪVĀS TEHNOLOĢIJAS UN MĀKSLA KĀ PĒTNIECĪBA

Vietas: Latvijas Mākslas akadēmija un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

17.00 – PUBLISKĀS LEKCIJAS: Ellen PEARLMAN / US, Chris SALTER / CA

Vieta: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

 

SESTDIENA, 21. oktobris, 2017

10.00 – V&R 2. konferences diena: PAPLAŠINĀTĀ / VIRTUĀLĀ REALITĀTE UN DATU ESTĒTIKA

Vietas: Latvijas Mākslas akadēmija un Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

17.00 – NOSLĒGUMA SESIJA: autoru grāmatu apskats (Pecha Kucha)

Vieta: Latvijas Mākslas akadēmija

21.00 – Satelītpasākums: PERFORMANCES

Vieta: RISEBA Mediju un arhitektūras centrs, Durbes iela 6

 

IZSTĀDES

20.10–28.11.2017 – VIRTUALITĀTES UN REALITĀTES. Festivāla izstāde – 25 starptautisku autoru mākslas darbi. Vieta: kim? Laikmetīgās mākslas centrs, Sporta iela 2

09.09–28.10.2017 – MIKROPASAUĻU SVĀRSTĪBAS. Rasa ŠMITE & Raitis ŠMITS (LV)

Vieta: RIXC galerija un centrs, Lenču iela 2

09.09–22.10.2017 – DATA.LOGS. Trihars (LV) Vieta: RIXC Galerija “2”, 11. novembra krastmala 35