Vizuālā māksla
Cēsu Mākslas festivāla otrās nedēļas programma

Turpinās vienpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls un otrajā tā norises nedēļā gaidāma pirmā Grand Prix teātru skates izrāde, lekcija par laikmetīgo mākslu, dokumentālās filmas “Laikmetīgā” pirmizrāde un kino uz Gaujas upes pie Ērgļu klintīm.

Cēsu Mākslas festivāls nav iedomājams bez teātra. Šī gada teātra izrāžu GRAND PRIX skate piedāvās piecus Latvijas teātru skatuves darbus, kurus izvēlējusies pieredzējusī teātra kritiķe un Spēlmaņu nakts balvas žūrijas locekle Silvija Radzobe. Kā pirmā 20. augustā, pulksten 19.00, koncertzālē “Cēsis” būs skatāma Jāņa Joņeva un Anetes Konstes izrāde “Zvērīgā mīla”, ko Dirty Deal Teatro iestudējis Mārcis Lācis. Stāsts, kurā asprātīgi izgaismotas vairākas cilvēka un dzīvnieka līdzāspastāvēšanas šķautnes un notiek meistarīga spēle ar zvērisko cilvēkā un cilvēcisko zvērā.

“Izrāde ir ļoti asprātīga; var tikai apbrīnot, cik artistiski dzīvnieku lomās iejūtas aktieri, cik daudz negaidītu un paradoksālu momentu iezīmējas cilvēku un dzīvnieku attiecībās. Nepārprotami ir mājieni, ka šīs ainiņas no dzīvnieku pasaules ļoti atgādina cilvēku attiecības... Aktieriem Ivaram Krastam, Marijai Linartei un Klāvam Mellim piemīt lieliska humora sajūta un formas precizitāte. Marija Linarte par lomām šai izrādē nominēta kā Gada jaunā skatuves māksliniece, bet pati luga nominēta kā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā,” par izrādi saka Silvija Radzobe.

Festivāls šogad laikmetīgās mākslas interesentiem piedāvā “Mazo laikmetīgās mākslas skolu vasaras vakariem” koncertzāles “Cēsis” kino zālē. Piektdien 21. jūlijā būs pirmais pasākums tās ietvaros - režisora Daiņa Kļavas un Vides Filmu studijas dokumentālās filmas “Laikmetīgā” pirmizrāde.

“Nekas tā neraksturo laikmetu un telpu, kā laikmetīgā māksla. Vai šī citā pasaule kaut kādā mērā reflektē visu mūsu sabiedrību? Kā savu mākslas darbu redz pats tā veidotājs un, kādā vidē, kādā gaismā un kāda skatītāja priekšā viņš to iztēlojas? Apzinot un filmējot laikmetīgās mākslas norises, pavisam skaidri tika apjausts teikuma priekšmets filmai - tās ir šaubas, kurām mēs sekojam. Laikmetīgās šaubas, kurām pakļauts gan mākslas uztvērējs, gan pats mākslinieks. Kad par mākslas darbu vairs nešaubās, vai tā ir māksla, tas nozīmē, ka tā vairs nav laikmetīgā, bet jau klasika,” dokumentālās filmas ideju atklāj Dainis Kļava.

Pēc filmas mākslas zinātnieces un kuratores Ineses Baranovskas vadīta diskusija ar filmas veidotājiem un dalībniekiem. Ieeja interesentiem bez maksas.

Savukārt svētdien, 22. jūlijā, pulksten 22.00, pie Ērgļu klintīm notiks jau otrais kino pētnieka un režisora Jāņa Putniņa veidotās filmu programmas “Upe” seanss. Pie Gaujas skatīsimies amerikāņu trilleri “Mednieka nakts” (1955). Filma ir ne tikai izcilā britu aktiera Čārlza Lotona vienīgais darbs kino režijā, bet arī emocionāli piesātināts ceļojums pa cilvēka dvēseles tumšākajiem nostūriem ar iespaidīgu Roberta Mičuma un Šelijas Vintersas aktierspēli. Pirms seansa pulcēšanās pie Ērgļu klintīm, lai pārceltos uz otru upes krastu, ne vēlāk kā plkst. 21.30.

Atgādinām, ka visu Cēsu Mākslas festivāla norises laiku līdz pat 19. augustam INSIGNIA mākslas galerijā koncertzālē “Cēsis” ir apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu, SEB stipendiātu, darbu izstāde “Netveramā robeža”. Starpdisciplinārā ekspozīcija cēsniekiem un pilsētas viesiem sniegs ieskatu jauno mākslinieku domās, sajūtās un prasmēs, kas izstāstītas vizuālajā valodā.

Vienpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona – SEB bankas, vadošā telekomunikāciju operatora un festivāla ģenerālsponsora LMT, SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Cēsu novada domes atbalstu.

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 26171151,
e-pasts: egija.salnikova@gmail.com