Vizuālā māksla
Atklās Ata Jākobsona personālizstādi

No 2017. gada 8. septembra līdz 29. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles ARSENĀLS Radošajā darbnīcā (Vecrīgā, Torņa ielā 1; 2. stāvā) būs skatāma Ata Jākobsona personālizstāde.

Ata Jākobsona personālizstāde Radošajā darbnīcā veido daudzslāņainu vizuālo valodu, radot sarežģītu simbolu un tēlu kopumu, ko ir grūti atšifrēt, un varbūt tas pat ir apzināti neiespējami. Mākslinieks ved mūs pa asēmiskās rakstības ceļiem. Vārds “asēmisks” nozīmē, ka rakstītajam nav kāda īpaša semantiska satura. Tas ir meditatīvu zīmju klāsts, kas var tikt interpretēts dažādi, un kuram ir atvērta nozīme. Asēmiskā rakstība var atgādināt visu, bet tajā pašā laikā arī neko. Daži piemēri liek domāt par piktogrammām, ideogrammām, vārdi var tikt rakstīti no kreisās un no labās puses, no augšas uz leju un otrādi. Asēmiska teksta asociācijas var tikt uztvertas arī caur formu, kādā vārdi izkārtoti. Katra skatītāja vērojums un traktējums ir nekļūdīgs.

Pilnībā atbrīvojot apziņu un ļaujoties domas dabīgajam plūdumam, Atis Jākobsons veido savas valodas telpu, kas ierāmē viņa pasauli un plašās intereses. Neapzināta rakstītāja zemapziņas plūsma pārvērsta vizuālā valodā un padarīta brīva no racionālas kontroles un nozīmju uzslāņojumiem. Tā ir kā emocionāli vadīta iekšēja kustība, kas iznāk ārpusē kā abstrakts līnijas izvērsums. Viņa darbi nav atsauces uz konkrētām kultūras parādībām vai piesaistīti kādai tradīcijai, taču idejas attīstības procesā izlasītais un izpētītais materiāls par cilvēces kultūras vēsturi noteikti kalpojis par iedvesmu, lai radītu objektus, kas kādam var atgādināt reālus artefaktus.

Atis Jākobsons strādā dažādos medijos – zīmējums, glezniecība, tēlnieciski objekti, apgleznoti audumi, kā arī mūsdienu tehnoloģijas. Projekta pamatā ir Ata Jākobsona ceļojumu laikā fiksētās vizuālās piezīmes, taču vienlīdz lielu lomu spēlē arī telpa un mākslas darbu mijiedarbība ar to. Tādējādi par ārkārtīgi svarīgu ekspozīcijas sastāvdaļu, piemēram, kļūst zīmējuma rāmja attiecība pret darbnīcas sienu, auduma attiecība pret gleznojumu vai izstāžu zālē novietotais dīvāns. Izstāde kļūst par vietu, kur viss var pastāvēt līdzās – naivs, spēcīgs, vājš, laikmetīgs, primitīvs, zelta rāmī un novietots uz grīdas.

PAR MĀKSLINIEKU

Atis Jākobsons (1985) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, kur 2010. gadā ieguvis maģistra grādu. Papildinājis savas zināšanas Mančestras Metropolitēna universitātē Lielbritānijā, kā arī strādājis rezidencēs Berlīnē, Parīzē un Mursijā. Grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs piedalās kopš 2003. gada. Pirmā personālizstāde “Miegs” tika sarīkota 2006. gadā. 2013. gadā mākslinieks bijis nominēts Purvīša balvai par darbu “Patiesība ir vienkārša” (kopā ar Kati Krolli). Par izstādi “Dark Matter” Mūkusalas Mākslas salonā Atis Jākobsons kļuvis par Purvīša balvas 2017 kandidātu.

IZSTĀDES KURATORE:

Līna Birzaka-Priekule, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore,

izstāžu zāles ARSENĀLS Radošās darbnīcas vadītāja

T: (+371) 67 716115, E: Lina.Priekule@lnmm.lv

INTERNETA RESURSI:

www.lnmm.lv

FACEBOOK: Izstāžu zāle Arsenāls

TWITTER: @LNMM_ARSENALS

INSTAGRAM: @arsenalslnmm

#lnmm

LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS / Torņa iela 1, Rīga

DARBA LAIKS:

Otrdienās, trešdienās, piektdienās 11.00–18.00, kase 11.00–17.45

Ceturtdienās 11.00–20.00, kase 11.00–19.45

Sestdienās, svētdienās 12.00–17.00, kase 12.00–16.45

Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

BIĻEŠU CENAS:

Apmeklētājiem grupā, kurā ir vismaz 10 personas (neieskaitot grupas vadītāju – pedagogu vai gidu), piemēro 20% atlaidi. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.

Pieaugušie: 1,50 EUR

Skolēni, studenti, pensionāri 1,00 EUR

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem; bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (uzrādot apliecību); bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību); vienai personai, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību); Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, arhitektūru, restaurāciju, mācību vai studiju procesa ietvaros (vismaz dienu iepriekš iesniedzot rakstveida izglītības iestādes iesniegumu muzeja direktoram); Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti); Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (pedagogam vai gidam); ikgadējās starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” laikā no plkst. 19.00; visiem apmeklētājiem pastāvīgās ekspozīcijas apskate katra mēneša pēdējā svētdienā un Starptautiskajā muzeju dienā – 18. maijā.

Preses materiālu sagatavoja:
Nataļja Sujunšalijeva
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja
Preses centra vadītāja
T: (+371) 67 357527
F: (+371) 67 357520
E: pr.service@lnmm.lv
I: www.lnmm.lv
Twitter: www.twitter.com/lnmm_muzejs