Vizuālā māksla
Aicina gatavoties darbu pieteikšanai Latvijas Dizaina gada balvai 2018

2018. gada 8. janvārī tiks atklāta darbu pieteikšana nacionālas nozīmes dizaina konkursam – Latvijas Dizaina gada balva (LDGB) 2018, kas norisināsies jau otro gadu. LDGB 2018 galvenais vēstījums gan balvas vizuālajā identitātē, gan saturiskajā konceptā ir ”dizains savieno”, vēršot uzmanību uz starpnozaru mijiedarbību dizainā. Iesniegtos darbus pavasarī vērtēs pasaulē augstu novērtēti dizaina nozares eksperti no Latvijas un ārvalstīm, kuri klātienē kopīgi izvērtēs iesniegtos darbus un izvēlēsies 20 finālistus.

“Latvijā ir talantīgi dizaineri, kas spēj ieraudzīt neapgūtas nišas, kur dizains var kalpot kā instruments starpdisciplināru zināšanu, prasmju un pieredzes savienošanā. Esmu gandarīta, ka jau pirmajā reizē Latvijas Dizaina gada balva ir kļuvusi par sava veida atspēriena punktu, lai perspektīvi Latvijas dizaineri apzinātu savus spēkus un spoži pieteiktu savu veikumu arī citos Eiropas un pasaules konkursos. Tādēļ arī nākamajā gadā galvenā Kultūras ministrijas balva būs finansiāls atbalsts dalībai kādā no starptautiskajiem dizaina konkursiem, kas, cerams, kļūs par tramplīnu jauniem panākumiem un idejām,” pieteikt savus darbus konkursā mudina kultūras ministre Dace Melbārde.

Dizaineri varēs pieteikt savus darbus Latvijas Dizaina gada balvai 2018 no 8. janvāra dizainabalva.lv mājaslapā – arī šogad darbu iesniegšana ir bez maksas. Iesniegtos darbus vērtēs starptautiska žūrija septiņu neatkārtojamu dizaina ekspertu sastāvā: ilggadējais G-Star RAW radošais direktors un dizaineris, stratēģiju dizaina un interjera dizaina eksperts Pīters Kūls (Pieter Kool), mākslas kurators un teorētiķis, labdarības fonda "ABLV Charitable Foundation" mākslas programmu vadītājs Kaspars Vanags, pasaulē vadošās muzeju ekspozīcijas dizaina aģentūras "Ralph Appelbaum Associates" (RAA) Berlīnes biroja direktors, izstāžu dizaina un muzeju plānošanas eksperts Timotijs V. Ventimiglija (Timothy W. Ventimiglia), arhitekte, žurnāliste, grāmatu autore un izstāžu kuratore Ieva Zībārte, zīmola "Madara Cosmetics" līdzdibinātāja, Latvijā pazīstamu zīmolu identitātes autore, grafikas dizainere, un pasniedzēja Liene Drāzniece, Accenture Latvia Digitālo pakalpojumu dizaina nodaļas vadītājs Kaspars Auzarējs – Auzers, kā arī starptautisku atzinību guvušais, Amsterdamā dzīvojošais produktu, grafikas un interjera dizaineris no Latvijas Germans Ermičs.

LDGB 2018 žūrijas locekle, Ieva Zībārte:
“No dizaineriem sagaidu aktīvu rīcību un vēlmi iesniegt darbus izvērtēšanai. Konkurence ir liela, un tieši tas ir patīkams izaicinājums. Nacionālā dizaina balva ir respektabla atzinība, ko pasniegs īpašajā Latvijas simtgades gaisotnē. Piedalīties patiešām ir vērts!”

Dizaina studijas H2E vadošā dizainere Ingūna Elere par šī gada balvas identitāti:
“2018. gada Latvijas Dizaina gada balvas vizuālā identitāte vēsta par dizainu kā starpdisciplināru instrumentu, kas vieno dažādu jomu profesionāļu radītus risinājumus. Jaunā identitāte grafikas valodā tulko šo starpnozaru enerģisko mijiedarbību — Baltijas jūras zilo un zaļpelēko ķērpju toni šogad papildina madžentas krāsas mirdzums, kas atklāj pārsteidzošu un dizainā balstītu ideju sākumu. Šis ir starpdisciplināras sadarbības laiks, tādēļ aicinām dažādu nozaru pārstāvjus piedalīties jēgpilna un inovatīva nākotnes dizaina tapšanā!”

Īpašā pasākumā kopā ar šī gada Latvijas Dizaina gada balvas vīzijas, laika plāna un žūrijas izziņošanu tika prezentēta arī gadagrāmata, kurā apkopoti balvas pirmā gada rezultāti skaitļos un grafikos kopā ar 20 finālistu darbiem, intervijām ar žūrijas pārstāvjiem un organizatoriem. LDGB gadagrāmata būs pieejama iegādei grāmatu konceptveikalā Mr Page (Miera ielā 4).

Pagājušajā gadā pirmajai Latvijas Dizaina gada balvai tika iesniegti 147 dizaina darbi, kurus vērtēja starptautiska žūrija. Pirmo vietu ieguva datu vizualizācijas rīks “Infogram", otro – izstādes stendu dizains "Civilizācijas nospiedumi", savukārt trešajā vietā ierindojās bērnu balansa ritenītis "Brum Brum". Šogad LDGB plānots piesaistīt vēl lielāku Latvijas dizaineru uzmanību gan vietējā, gan starptautiskā mērogā.

“Latvijas Dizaina gada balvu” organizē Kultūras ministrija un dizaina birojs “H2E” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Balvas galvenais partneris ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē “Accenture”. Latvijas Dizaina gada balvas atbalstītāji: Livonia Print, Magnum NT, SkyNet, Neiburgs, Picture Agency, JCDecaux, Antalis, Valmiermuiža, Kalve Coffee Roastery.

________________________________________________________________________________________

Latvijas Dizaina gada balva ir ikgadējs, nacionālas nozīmes apbalvojums dizainā, kura mērķis ir apzināt un popularizēt Latvijas dizaineru labākos sniegumus un veicināt nozares augstvērtīgu attīstību.

Papildu informācija:
Gita Deniškāne
+371 29890433
gita@designaward.lv

www.dizainabalva.lv
@designaward_LV #LDGB18
facebook.com/designawardLV
instagram.com/designawardlv
#LDGB18
#designawardlv