Literatūra
Restorānos varēs nogaršot Latvijas autoru sarakstītus ēdienus

Vakar, 28. novembrī, 3 pavāru restorānā “Tam labam būs augt” ar rakstnieces Noras Ikstenas stāsta receptes “Meža vakte” pagatavošanu eksporta platforma “Latvian Literature” atklāja #iamintrovert kampaņas jaunumu – restorānu akciju “Introvertās pusdienas”, kuras ietvaros līdz pat Londonas grāmatu tirgum dažādos Rīgas un citu Lavijas pilsētu restorānos, kafejnīcās un bāros ikvienam būs iespēja nogaršot pēc Latvijas rakstnieku stāstu receptēm tapušus ēdienus un dzērienus.

Jau vēstīts, ka platformas “Latvian Literature” organizētā Latvijas literatūras atpazīstamības kampaņa #iamintrovert tiek īstenota par godu 2018. gada Londonas grāmatu tirgum, kur Baltijas valstis būs īpašā goda viesu statusā. Kampaņas ietvaros šī gada septembrī alusdarītava “Malduguns” klajā laida #iamintrovert alus līniju, bet šomēnes tika prezentēti tērpu mākslinieces un aktrises Madaras Botmanes radītie dizaina t-krekli ar Latvijas rakstnieku citātu apdruku.

Jaunās restorānu akcijas “Introvertās pusdienas” ietvaros decembrī 3 pavāru restorānā “Tam labam būs augt” (Rīgā, Torņa ielā 4) varēs nogaršot rakstnieces un Londonas grāmatu tirgus 2018 “Dienas autores” (Author of the Day) Noras Ikstenas stāstu “Meža vakte”, bet Ventspils restorānā “Rātgalds” (Ventspilī, Baznīcas ielā 2) būs nobaudāma dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa radītā recepte “Cūku pupas ziemā”. Pasūtot ēdienu, ikviens apmeklētājs saņems arī kartīti ar stāstu, kā arī īpaši restorānu akcijai un konkrētajam stāstam veidotu ilustrāciju. Tiem, kas būs sakrājuši visu stāstu recepšu kartītes, saņems īpašu balvu.

Kā stāsta rakstniece Nora Ikstena, līdzības starp virtuvi un ēdienu neesot tālu jāmeklē. “Rakstniecības virtuvē ir viss – brīžiem pārāk daudz sāls, brīžiem cukura. Galvenais, lai viss būtu līdzsvarā un iznāktu uzrakstīt garšīgi. Kā teica mans skolotājs Dzintars Sodums: “Man garšo valoda kā kūka.” Savukārt platformas “Latvian Literature” pārstāve Anete Konste atklāj, ka akcija tiek veidota, lai svinētu mūsu literatūras iziešanu pasaulē arī Latvijā: “Lai gan pamatā koncentrējamies uz atpazīstamības veicināšanu ārpus Latvijas, mēs gribam par to runāt un priecāties arī šeit. Tāpēc ir tapis alus, krekli un tagad top arī literāri ēdieni. Tā kā pavārmāksla ir jaunā rokmūzika, mums likās, ka interesi par literatūru sabiedrībai varētu burtiskā veidā iebarot.”

Jau vēstīts, ka laikā no 2018. gada 10. līdz 12. aprīlim Latvija, Igaunija un Lietuva būs Londonas grāmatu tirgus īpašie viesi, kas latviešu literatūrai paver plašas iespējas tikt pamanītai, tulkotai un izdotai angļu valodā. Pagājušajā gadā par godu šim notikumam tika aizsākta atpazīstamības kampaņa #iamintrovert, prezentējot Latviju kā introvertu rakstnieku nāciju. Kampaņas ietvaros šogad Londonas tirgus Latvijas stendā bija pieejama introverto rakstnieku garderobe, tika radīta videoklipu sērija ar latviešu rakstnieku un dzejnieku piedalīšanos, kā arī mākslinieks Reinis Pētersons aizsāka komiksu stāstu par introvertā rakstnieka I. ikdienas gaitām. Sekot kampaņas aktivitātēm iespējams Latvian Literature Facebook lapā.

Papildu informācija:
ANETE KONSTE
Tālr. 26123819
E-pasts: info@latvianliterature.lv

Platforma “Latvian Literature” ir veidota ar mērķi veicināt Latvijas literatūras un grāmatniecības atpazīstamību un eksportu ārvalstīs, nodrošināt starptautisku sadarbību ar izdevējiem, aģentiem, tulkotājiem un organizācijām, kā arī piedāvāt visa veida informāciju par Latvijas autoriem, grāmatām un jaunumiem nozarē.