Literatūra
Aicinājums piedalīties Radošo savienību plēnumā 1. jūnijā

Šī gada 1. jūnijā plkst. 15.00 Lielajā ģildē norisināsies Radošo savienību plēnums, lai atzīmētu tieši pirms 30 gadiem notikušo leģendāro radošās inteliģences sanāksmi, kā arī diskutētu, izvērtētu un jautātu par to, kāda ir inteliģences un radošo organizāciju loma mūsdienās un kas šodien ir aktuālās sabiedriskās un kultūrpolitiskās tēmas. Divās paneļdiskusijās, kuras moderēs Zaiga Pūce un Orests Silabriedis, savu dalību apstiprinājuši režisors Valters Sīlis, ekonomists Pēteris Strautiņš, literatūrzinātniece Ieva Struka, režisors Dāvis Sīmanis, dzejnieks un tulkotājs Jānis Vādons, režisore Krista Burāne, kā arī ekonomists un bijušais izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Tieši pirms 30 gadiem, toreiz vēl Padomju Latvijā, 1988. gada 1. un 2. jūnijā radošā inteliģence sarīkoja sanāksmi “Latvijas PSR Rakstnieku savienības valdes plēnums ar Arhitektu, Dizaineru, Kinematogrāfistu, Komponistu, Mākslinieku, Teātra darbinieku, Žurnālistu savienību vadītāju un ekspertu piedalīšanos”. Sabiedrībā šo kopsapulci sāka dēvēt par Radošo savienību plēnumu. Tas bija būtisks notikums, kas lika pamatus Trešajai Atmodai un Latvijas ceļam uz neatkarības atjaunošanu. Ziņas par latviešu inteliģences sanāksmi izskanēja tālu pasaulē.

Šobrīd šajā Latvijai tik nozīmīgajā simtgades gadā, kad apzināmies, ka ir izveidojusies vesela paaudze, kas ir dzimusi un augusi brīvā un neatkarīgā Latvijā, ka ir piepildīti daudzi 1988. gadā izskanējušie sapņi un cerības, ka mūsu mākslas vide ir atzīta, godalgota un plaši pārstāvēta starptautiski, vēl joprojām aktuāli ir vairāki būtiski pamatjautājumi – latviešu valodas tiesības, Latvijas vēstures objektīva izvērtēšana, kultūras vides nozīme sabiedrībai kopumā, u.c. Nereti mēs uzdodam jautājumu, vai esam uzbūvējuši Latviju par tādu valsti, kādu to redzēja valsts dibinātāji 1918. gadā vai tie 134 no 201 Augstākās padomes deputātiem, kuri balsoja “par” Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu 1990. gada 4. maijā.

2018. gada 1. jūnijā diskutēsim par to, kas mūsdienās ir inteliģence un tās loma dažādos nozīmīgos procesos sabiedrībā. Vai inteliģencei un kultūras videi nozīmīgie jautājumi ir tie paši jautājumi, kas svarīgi visai Latvijas sabiedrībai?

Paneļdiskusiju galvenie temati būs “Vara un kultūra” ar mēģinājumu noskaidrot mūsdienu aktuālo situāciju un valsts statusu, kultūras un demokrātijas attiecības un valsts vēstures izvērtējumu, kā arī “Valoda un identitāte” ar virzību uz nācijas nākotni un valsts valodas lomu tajā.

Pasākumu organizē Latvijas Radošo savienību padome, atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

Uz Radošo savienību plēnumu 1. jūnijā plkst. 15.00 – 17.00 Lielajā ģildē, Amatu ielā 6, laipni aicināti visi interesenti, iepriekš rakstot uz e-pastu asnate.silina@gmail.com.