Kultūras pieminekļi
Sāksies apceļošanas akcija „Apmeklēsim Baltijas muižas – svinēsim kopā”

Svinot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas simtgades, kā arī par godu Eiropas Kultūras mantojuma gadam, 2018. gada vasarā vairāk nekā 45 vēsturiskās muižas un pilis Latvijā un vairāk nekā 130 visā Baltijā atvērs savas durvis apceļošanas akcijas apmeklētājiem. Apceļošanas akcija noritēs no 24. maija līdz 16. septembrim.

2018. gada apceļošanas akcijas simbols ir atslēga – kā atsauce uz muižu vai pili, kas atver durvis uz jauniem atklājumiem kultūras mantojumā. Akcijas ietvaros apmeklētāji tiek aicināti krāt simboliskas atslēgas (uzlīmes) kā atmiņu par pieredzēto piedzīvojumu. Akcijas noslēgumā apmeklētājs, kurš savāks vismaz 5 uzlīmes savā mītnes valstī un vismaz 10 kaimiņvalstīs, piedalīsies balvu izlozē.

Svinot Baltijas valstu simtgades, četras piļu un muižu asociācijas trīs Baltijas valstīs apvienojas, lai demonstrētu Baltijas ceļa simbolisko turpinājumu. Baltijas valstu pagātne un šodiena ir bagāta ar izaicinošām pretrunām gan attiecībā uz mantojumu, gan starpkultūru dialogu. Viena no intriģējošākajām tēmām ir piļu un muižu liktenis cauri 20. gadsimtam. Bijušās politiskās varas, arhitektūras un kultūras slavas nesējas, pasaulē labi pazīstamu pētnieku, mākslinieku, rakstnieku, zinātnieku u.c. personību dzimšanas vietas ir piedzīvojušas jaunas pārmaiņas. Pagājušā gadsimta 80. gados pamazām sākās muižu mantojuma atjaunošana. Pirmie pētījumi un saglabāšanas darbi pavēra ceļu uz atkalapvienošanos ar Eiropas kultūrtelpu 1991. gadā. Kopš tā laika valstis, pašvaldības, kultūras mantojuma iestādes, bet visvairāk simtiem privātīpašnieku ir veltījuši laiku, resursus un enerģiju, lai saglabātu un atdzīvinātu muižu kādreizējo spozmi. Mūsdienu izaicinājums ir atjaunot pilis un muižas kā lauku ekonomikas un kultūras attīstības virzītājspēku.

2018. gadā apmeklētāji tiek aicināti gan uz plaši zināmām pilīm un muižām, kas jau tagad atpazīstamas ar profesionālu restaurāciju, interesantiem muzejiem, izciliem pakalpojumiem vai augsta līmeņa kultūras aktivitātēm. Taču katrā akcijā ir nepieciešami jaunatklājumi, kuros izpētīt ko vairāk – mazākas vai lielākas, labākā vai sliktākā stāvoklī – ikviena no tām ir pagājušo laiku liecība, kas ietekmē attiecīgo teritoriju kultūras un ekonomisko attīstību.

AKCIJAS NORISE:

24.maijs-16.septembris.
24.maijs: atklāšanas pasākums Alatskivi muižā, Igaunijā.
24.-25.maijs: atklāšanas pasākums – Atvērto durvju dienas 26 muižās – akcijas dalībniecēs Latvijā.
28.oktobris: noslēguma pasākums Latvijā.

AKCIJAS NOTEIKUMI:

Apceļošanas akcijas mērķis aktīvajā tūrisma sezonā ir aptvert plašu piļu un muižu loku un parādīt to dažādību, tāpēc atvērto piļu un muižu skaits katru dienu atšķirsies. Apmeklētājus aicinām pārbaudīt katra ieplānotā ceļojuma objekta pieejamība izvēlētajā dienā.

Informācija par atvērtajām muižām, darba laikiem un pasākumiem no maija vidus būs pieejama interneta vietnē www.visitbalticmanors.com

Apceļotāji tiek aicināti krāt uzlīmes par katru apmeklējumu apceļotāja kartē, kuru varēs saņemt akcijā iesaistītajās muižās un pilīs, kā arī lejupielādēt no interneta vietnes www.visitbalticmanors.com. Apceļotājs, kurš savāks vismaz 5 uzlīmes savā mītnes valstī un vismaz 10 kaimiņvalstīs, piedalīsies balvu loterijā. Muižu un piļu dāvāto balvu izloze notiks noslēguma pasākumā.

AKCIJAS DALĪBNIEKI LATVIJĀ:

Abgunstes muiža, Alūksnes Jaunā pils, Arendoles muiža, Berķenes muiža, Bīriņu pils, Blankenfeldes muiža, Cesvaines pils, Cēsu pils komplekss, Dikļu pils, Dundagas pils, Durbes pils, Elejas muižas Tējas namiņš, Gārsenes muiža, Igates pils, Jaunauces muiža, Jaunmoku pils, Jaunpils pils, Kārļa muiža, Kokmuižas pils komplekss, Krāslavas muiža, Krimuldas muiža, Krustpils pils, Lielplatones muiža, Lielvircavas muiža, Liepas muiža, Limbažu pilsmuiža, Litenes muiža, Lizuma muiža, Lūznavas muiža, Mālpils pilsmuiža, Mežotnes pils, Padures muiža, Preiļu muižas komplekss un parks, Rankas muiža, Skrundas muiža, Smuku muiža, Šlokenbekas muiža, Tukuma pilsētas vēstures muzejs “Pils tornis”, Turaidas pils un pilsmuiža, Ungurmuiža, Vadakstes muiža, Varakļānu pils, Vecauces pils, Veselavas muiža, Virkas muiža, Zaļā (Zaļenieku) muiža, kopā 46.

AKCIJAS DALĪBNIEKI IGAUNIJĀ:

Alatskivi, Anija, Arkna, Aruküla, Aruküla (Koeru), Atla, Cantervilla, Haeska, Illuka, Jäneda, Kassari, Kernu, Kiltsi, Koigi, Kolu, Kostivere, Kukruse, Kumna, Kuremaa, Kärstna, Lasila, Lihula, Loona, Luke, Maidla, Muhu pastoraat, Muuga, Olustvere, Palmse, Palupera, Pidula, Pilguse, Puurmani, Raikküla, Ravila, Rogosi, Roosna-Alliku, Räpina, Saka, Sangaste, Suislepa, Suure-Lähtru, Suuremõisa, Taagepera, Triigi, Uderna, Vana Vigala, Vana Võidu, Vasalemma, Vasta, Vihula, Voltveti Allikukivi veinimõis, Võidula, Vääna, kopā 54.

AKCIJAS DALĪBNIEKI LIETUVĀ:

Abromiškės manor, Akmena manor, Alanta manor, Aristavelė manor, Aštrioji Kirsna manor, Aukštoji Freda manor, Babtynas Žemaitkiemis manor, Biržai castle, Bistrampolis manor, Buivydiškės manor, Čiobiškis manor, Dautarai manor, Gediminas castle, Jakiškės manor, Jašiūnai manor, Kelmė manor, Kurtuvėnai manor, Liubavas manor, Markučiai manor, Paberžė manor, Paliesius manor, Panemunė castle, Plungė manor, Renavas manor, Rokiškis manor, Saldutiškis manor, Trakai castle, Trakų Vokė manor, Tuskulėnai manor, Vasaknos manor, Zypliai manor, Žeimiai manor, kopā 32.

AKCIJAS ORGANIZATORI:

Latvijas Piļu un muižu asociācija, Igaunijas Muižu asociācija (Estonian Manor Association), Igaunijas Muižskolu asociācija (Association of Estonian Manor Schools) un Lietuvas Piļu un muižu asociācija

(Lithuanian Association of Castles and Manors).

Akcijas norisi finansē tās organizatori un dalībnieki.

Latvijas Piļu un muižu asociācija (LPMA) ir profesionālā biedrība. Tā dibināta 2000. gadā un pašreiz apvieno 105 biedrus. Asociācijas galvenie mērķi ir veicināt Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, piļu un muižu unikālo kultūras mantojuma vērtību un vides apzināšanu, izpēti, atjaunošanu, uzturēšanu, pielāgošanu izmantošanai, izmantošanu un attīstību; sekmēt tūrisma, kultūras un radošu industriju nozaru un ar tām saistītās infrastruktūras un pakalpojumu attīstību pilīs un muižās; paplašināt piļu un muižu pieejamību sabiedrībai; popularizēt kultūras mantojuma saglabāšanu, attīstīt sabiedrības kultūras mantojuma apziņu un veicināt sabiedrības līdzdalību kultūras mantojuma aizsardzībā. 2017. gadā atjaunotā akcija “Apceļosim Latvijas pilis un muižas” guva lielu atsaucību un tāpēc LPMA kļuva par Baltijas akcijas iniciatori, un ir tās galvenā koordinatore.