Kultūras pieminekļi
Pieņemts Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums

Lai noteiktu Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu uzturēšanas, izmantošanas, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtību un citus ar to saistītos jautājumus, kā arī uzvedības noteikumus attiecīgajās teritorijās, Saeima ceturtdien, 11.jūnijā, trešajā – galīgajā - lasījumā pieņēma jaunu likumu.

Likums nosaka stingrāku kārtību, kā Latvijas galveno svētvietu tuvumā tiek saskaņoti pasākumi, nodrošināta abu objektu saglabāšana un apsaimniekošana, izrādot to vērtībai atbilstošu cieņu.

"Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums" nosaka valsts atbildību par abu pieminekļu uzturēšanu, saglabāšanu un apsaimniekošanu, kā arī stingrāku kārtību par pasākumiem, kas Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu tuvumā pieļaujami.

Ar likumu arī noteikts, ka abi objekti ir valsts īpašums, par kuru saglabāšanu, uzturēšanu un apsaimniekošanu atbildīgo institūciju nosaka Ministru kabinets, bet finansējums tiek nodrošināts no valsts budžetā īpaši šim mērķim paredzētiem līdzekļiem. Vienlaikus abu objektu saglabāšanā un uzturēšanā var piedalīties arī pašvaldības un ziedotāji.

Likums paredz veidot arī Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu padomi, kuras sastāvu un nolikumu apstiprina Ministru kabinets. Padome paredzēta kā sabiedriski konsultatīva institūcija, kuras sastāvā ir deviņi locekļi - pārstāvji no Aizsardzības, Kultūras un Finanšu ministrijām, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs, par kultūras pieminekļu aizsardzību atbildīgās Rīgas domes institūcijas vadītājs, kā arī četri kultūras ministra izraudzīti pārstāvji no nevalstiskajām organizācijām. Padomes darbības mērķis ir Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana.

Saskaņā ar likumu Ministru kabinets līdz 2020.gada 31.decembrim nosaka Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekotāju, un līdz 2021.gada 31.decembrim Ministru kabinets pārņem no Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas pieminekļu aģentūra", kas līdz šim nodrošinājusi objektu apsaimniekošanu, abu objektu apsaimniekošanas funkciju. Savukārt līdz 2022.gada 31.decembrim Ministru kabinetam jānodrošina zemes zem Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapiem nodošana valsts īpašumā.

 

Papildu informācijai:
Lita Kokale,
Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67330343, 26469946
Lita.Kokale@km.gov.lv