Kultūras pieminekļi
Apstiprina regulējumu valstij piederošo senlietu, mākslas un antikvāro priekšmetu izvešanai un ievešanai Latvijā

Ministru kabineta 20.decembra sēdē valdība apstiprināja regulējumu valstij piederošo kultūras pieminekļu, t.sk. senlietu, mākslas un antikvāro priekšmetu izvešanai un ievešanai Latvijā. Tajā paredzēta ne vien kārtība minēto vērtību pagaidu izvešanai vai izvešanai no Latvijas un ievešanai mūsu valstī, bet arī noteiktas kultūras priekšmetu kategorijas, kuru izvešanai nepieciešama Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) atļauja.

Tā kā daudzu latviešu vecmeistaru glezniecības darbiem, grafikām, ikonām, vizuāli plastiskās mākslas un dizaina priekšmetiem Latvijas teritorijas vietējā tirgū iespējama zema finansiālā vērtība, rosināts šo priekšmetu kategorijas noteikt atbilstoši periodizācijai un kultūrvēsturiskajai nozīmei Latvijas kultūras telpā, atsakoties no finanšu vērtības sliekšņa.

Virkne izmaiņu veiktas, lai mazinātu administratīvo slogu.

Piemēram, lai atvieglotu ar orķestru un solistu darbību saistītu mūzikas instrumentu brīvu pagaidu izvešanu no Latvijas, noteikumos paredzēts izņēmums - to mūzikas instrumentu, kuru izvešanai atbilstoši inspekcijas noteiktajām kategorijām būtu nepieciešama atļauja (izņemot instrumentus, kam noteikts valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statuss), pagaidu izvešanu apliecina uzņēmuma administrācijas vai solista sagatavotā mūzikas instrumenta izcelsmes dokumentācija, eksperta slēdziens vai cita dokumentācija, kas ietver informāciju par mūzikas instrumenta izcelsmi. Dokumentācija sagatavojama vienu reizi un turpmāk var kalpot kā instrumenta pase.

Tāpat, VKPAI atļauja nebūs nepieciešama, ja akreditēts muzejs no Latvijas uz laiku izved tā krājumā esošās kolekcijas vai atsevišķus priekšmetus atbilstoši muzeju darbību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Arī Nacionālajā dokumentārajā mantojumā iekļautu dokumentu no Latvijas uz laiku varēs izvest atbilstoši arhīvu darbību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, neizņemot atļauju VKPAI.

Ministru kabineta noteikumi izstrādāti, lai uzlabotu tiesisko regulējumu Latvijas nacionālo mākslas, vēstures vai arheoloģijas vērtību aizsardzībai, kā arī lai nodrošinātu brīvas preču kustības nosacījumus Eiropas Savienības (ES) iekšienē. Šobrīd spēkā esošie, šo jomu regulējošie noteikumi pieņemti pirms 13 gadiem, kad Latvija vēl nebija ES dalībvalsts. Jaunais regulējums stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī.

Ministru kabineta noteikumi „Kultūras pieminekļu, tajā skaitā valstij piederošo senlietu, mākslas un antikvāro priekšmetu izvešanas no Latvijas un ievešanas Latvijā kārtība”.

 

Informāciju sagatavoja:
Lita Kokale,
Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67330343, 26469946
Lita.Kokale@km.gov.lv