Dizains
Zināms valsts simtgadei veltītās Latvijas muzeju kopizstādes dizaina veidotājs

Metu konkursā par “Izstādes “Latvijas gadsimts. Muzeju izstāde valsts simtgadei” zinātniskās koncepcijas mākslinieciskā risinājuma izstrādi un īstenošanu” uzvarējis dizaina birojs “H2E”.

Izstāde “Latvijas gadsimts” ir veltīta Latvijas 100 valstiskuma gadiem un ievērojama ar to, ka būs līdz šim vērienīgākā nozares vēsturē – pirmo reizi vienas izstādes veidošanā piedalās vairāk nekā 60 Latvijas muzeju.

Tā notiks Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pašreizējās telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32. Izstāde būs atvērta trīs gadus, sākot no 2018. gada maija. Plašāka informācija par izstādi jau tagad pieejama vietnē www.latvijasgadsimts.lv.

Izstādes mērķis ir rosināt domāt par Latvijas vēsturi kā sarežģītu pārmantotības un pārmaiņu stāstu. 11 tematiskajās sadaļās paredzēts aptvert Latvijas vēsturi no 1918. līdz 2004. gadam.

Metu konkursu rīkoja, lai Latvijas muzeju vērienīgās kopizstādes saturam izveidotu vienotu mūsdienīgu vizuālo risinājumu, paredzot šim nolūkam 260 500 EUR bez PVN. Žūrija vērtēja iesniegto priekšlikumu mākslinieciskās koncepcijas un to tehniskās realizācijas piedāvājumu. Pēc žūrijas atzinuma dizaina biroja “H2E” vizuālā risinājuma pieteikums visprecīzāk atbilda izstādes satura koncepcijai, jo vērsts uz apmeklētāju emocionālo un interaktīvo piesaisti.

Biroja “H2E” mākslinieciskais redzējums balstīts uz līniju kā kustību laikā un telpā, līniju kā simbolisku Latvijas simtgades ceļu, kas apmeklētāju izved cauri valsts vēstures dažādajiem laika posmiem. Līniju vizuālajos risinājumos izmantos kā emocionālu un ekspresīvu izteiksmes līdzekli, kas, integrēts izstādes telpās, stendos, vitrīnās un tēmās, atdalīs un apvienos notikumus.

Dizaina birojs “H2E” ir dibināts 2007. gadā un veic dažāda mēroga grafikas, objektu un telpiskā dizaina projektus. Birojs ir piedalījies vairāku muzeja ekspozīciju un izstāžu dizaina un mākslinieciskās koncepcijas realizēšanā, gūstot lielu pieredzi un atzinību – sadarbības partneru skaitā minams Latvijas Kara muzejs, Memoriālo muzeju apvienība, VAS CSDD, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Banka, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs u. c. “H2E” veidotās ekspozīcijas saņēmušas vairākus prestižus starptautiskus apbalvojumus, tādus kā Red Dot, IF Design Award, A`Design Award. 2017. gada vasarā birojam piešķirta jau ceturtā vides dizaina SEGD (ASV) balva, šoreiz – par Raiņa muzeju Tadenavā.

Publicitātes attēli izmantojami ar atsauci uz “H2E” un www.latvijasgadsimts.lv

Kontaktpersonas:
Toms Ķikuts (Latvijas Nacionālais vēstures muzejs)
Izstādes “Latvijas gadsimts” darba grupas vadītājs Dr.hist.
Tālr. 29537696,
e-pasts toms.kikuts@lnvm.lv

Astrīda Burbicka,
LNVM Muzejpedagoģijas un izstāžu departamenta vadītāja
Tālr. 26341556,
e-pasts astrida.burbicka@lnvm.lv

Ingūna Elere,
dizaina biroja “H2E” vadošā dizainere
Tālr. 29565554,
e-pasts inguna@h2e.lv

www.lnvm.lv
www.h2e.lv/
www.latvijasgadsimts.lv/
________________

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ir lielākais latviešu tautas kultūrvēsturisko liecību glabātājs pasaulē, tā kolekcijās uzkrātas tautas identitātei un Latvijas vēsturei būtiskas arheoloģiskās, etnogrāfiskās, vēsturiskās, numismātikas un mākslas vērtības. Kopējais priekšmetu skaits muzejā pārsniedz miljonu. Muzeja pirmsākumi datējami ar 1869. gadu. Laikā no 1920. gada līdz 2014. gadam muzeja mājvieta bija Rīgas pils, kurā pēc atjaunošanas darbu posma muzejs plāno atgriezties. Kopš 2014. gada pavasara muzeja pamatekspozīcija un izstāžu zāles atrodas pagaidu mājvietā Rīgā, Brīvības bulvārī 32.