Dizains
Sarunā „Dizains un uzņēmējdarbība” diskutēs par dizaina lomu uzņēmējdarbības ekosistēmā

Kā dizains ir līdzdalīgs uzņēmējdarbībā, kā uzņēmēji un uzņēmumu vadītāji izprot un pielieto dizainu jaunu produktu un pakalpojumu izstrādē - gan dažādu nozaru uzņēmumu attīstības procesos, gan kā stratēģisku rīku inovāciju veidošanā? Uzzini, apmeklējot Kultūras ministrijas (KM) un partneru organizēto, otro dizaina domāšanai veltītā sarunu cikla diskusiju – „Dizains un uzņēmējdarbība.” Pasākums notiks radošās darbības nedēļas radi!2017 ietvarā – 5. oktobrī.

Diskusijā piedalīsies ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, dizainers un uzņēmējs, uzņēmuma „Rīgas Krēslu fabrika” valdes priekšsēdētājs Aldis Circenis, dizaina biroja H2E CEO / vadošais dizainers Holgers Elers, uzņēmuma ”Felici” īpašniece Alise Balgalve un LMT Mārketinga komunikāciju dienesta direktors Normunds Zalpēteris. Sarunu vadīs žurnāliste Ilze Dobele.

Diskusija „Dizains un uzņēmējdarbība” tiks raisīta 5.oktobrī plkst. 12:00 – 14:00 Rīgas Krēslu fabrikas ražotnes telpās (Brasa, Starta iela 1).

„Pasaulē plaši izplatīts un labi pazīstams termins „dizaina domāšana” - kopīgiem spēkiem ar publiskā, privātā un nevalstiskā sektora līdzdalību arī Latvijā to iedzīvinām kopš 2014. gada. Starpdisciplināras aktivitātes, kas veicina inovāciju radīšanu – tādas kā Demola Latvia, Radošo industriju biznesa inkubatora un citu reģionālo inkubatoru darbība un tamlīdzīgas aktivitātes – labvēlīgi ietekmē ne vien dizaina jomu, bet arī citas, tostarp, tradicionālās. Tiek veicināta jaun-uzņēmumu rašanās, kā arī esošo uzņēmumu attīstība un iedzīvināti paralēlie procesi, kas kopsummā briedina dizaina mērķtiecīgu un jēgpilnu pielietojumu tautsaimniecībā,” atzīmē Lilita Sparāne, KM Radošo industriju nodaļas vadītāja.

Arī diskusiju cikla otrajā sarunā tās dalībnieki koncentrēs uzmanību uz tām dizaina šķautnēm, kas ļauj sekmīgi attīstīties uzņēmējdarbībai – piemēram, kopīgām sadarbības platformām uzņēmējiem, mācībspēkiem un pētniekiem; dizaina komponentes ieviešanai dažādu nozaru izglītībā un tālākizglītībā; sakārtotam likumdošanas regulējumam un prognozējamai, stabilai nodokļu politikai, uzņēmēju reputācijas atbalstam, kā arī citiem nosacījumiem un veiksmīgas prakses piemēriem. Diskusijā tiks iesaistīta arīdzan klausītāju auditorija, dodot iespēju uzdot jautājumus, izteikt atziņas no personīgās pieredzes.

Diskusija ''Dizains un uzņēmējdarbība''

KM sadarbības partneri diskusijas organizēšanā – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, radi! un Rīgas Krēslu fabrika.

Dizaina domāšanas diskusiju cikls ietver 4 diskusijas, trīs no tām noritēs vēl šogad: „Dizains un uzņēmējdarbība”, „Dizains un izglītība”, „Dizains un valsts reputācija”. Pirmā diskusiju cikla saruna “Dizains valsts pārvaldībā” notika 6. septembrī sadarbībā ar Valsts kanceleju.

“Latvijas dizains 2020” ir izzinoša un praktiska rokasgrāmata, kuras saturs balstīts Latvijas dizaina stratēģijā 2017 – 2020. Tā mērķis – palīdzēt izprast dizaina situāciju un procesus Latvijā, domājot starpdisciplināri, ārpus formālām institūciju un nozaru robežām. Rokasgrāmatā kritiski kartēta mūsdienu dizaina aina – stiprās un vājās puses, kā arī definēta stratēģiskā vīzija un iespēju potenciāls valsts mērogā. Latvijas dizains 2020 iezīmē ikviena dizaina ekosistēmā iesaistītā dalībnieka lomu, uzdevumus, izaicinājumus un sasaisti ar citiem dalībniekiem, jo dizaina izpratne veido arī attieksmi un to, cik labi ikviens jūtas savā valstī.

Papildu informācijai:
Lita Kokale,
Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67330343, 26469946
Lita.Kokale@km.gov.lv