Deja
Lūznavā un Matīšos viesosies laikmetīgās dejas izrāžu programma

16. jūlijā Lūznavā Mākslas piknikā un 17. jūlijā Matīšos Burtnieku gudrības darbnīcas ietvaros būs skatāma laikmetīgās dejas izrāžu programma “Bērniem un pārējiem: pasakas, skaņas un vīru duets”, kas iekļauj trīs izrādes. Apmeklētājiem būs iespēja arī piedalīties sarunās pēc izrādēm un citās aktivitātēs.

16. jūlijā Lūznavā norisināsies otrais Mākslas pikniks – mākslu un garšu festivāls, kurā vienuviet pulcēsies mākslas baudītāji un sajūtu gardēži, lai ar mūzikas, mākslas, dejas, garšu un citām baudām piedzīvotu mākslas radīšanas brīdi. Savukārt Matīšos 17. jūlijā norisināsies Latvijas valsts simtgades programmas projekta “Burtnieku pils tīstokļus meklējot” trešā gudrības darbnīca, ko papildinās dejas festivāls, kurā aicināts piedalīties ikviens interesents.

Matīšos dejas izrādes skatāmas bez maksas (divām izrādēm nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot kulturamatisi@inbox.lv vai zvanot 29697319), savukārt Lūznavas Mākslas piknikā ieejas maksa ir 3,00 eiro, bērniem līdz 12 gadu vecumam – bez maksas. Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī uz vietas pasākuma norises dienā. Plašāka informācija Lūznavas muižas mājaslapā.

 

*Izrāžu programma “Bērniem un pārējiem: pasakas, skaņas un vīru duets”

“7 pasakas par Ņukucīti” – zīmējumu izrāde bērniem un citiem

16. jūlijā plkst. 16.30 Lūznavas muižā, Sarkanajā zālē

17. jūlijā plkst. 12.00 Matīšos, Skolas ielā 11, Spoguļzālē. Ierobežotā telpas izmēra dēļ nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz kulturamatisi@inbox.lv vai zvanot pa tālr. 29697319!

Zīmēšana ir darbība, ne tikai jau uzzīmēts zīmējums. Izrādē zīmēšanai ir vadošā loma, to izpilda gleznotāja Ingrīda Ivane un papildina laikmetīgās dejas fragmenti, solo Agnese Bordjukova, un teicējs Varis Klausītājs, kurš stāsta notikumus par Ņukucīti. Izrādes izpildītāji ir arī izrādes autori. Izrādē izmantotas dzejnieka Aivara Neibarta pasakas.

Mūzikas fragmenti no Z. Huseina kompozīcijām
Režisors un teicējs: Varis Klausītājs
Zīmējumu autore: Anda Lāce
Gleznotāja: Ingrīda Ivane
Laikmetīgās dejas horeogrāfe un dejotāja: Agnese Bordjukova
Producents: Zīmējumu teātris

 

*“Dzirdi mani” – no ķermeņa sadzirdēšanas tapusi skaniski-vizuāla izrāde visiem

16. jūlijā plkst. 19.30 Lūznavas muižā

17. jūlijā plkst. 15.30 Matīšos, Skolas ielā 11, Pasākumu zālē. Ierobežotā telpas izmēra dēļ nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz kulturamatisi@inbox.lv vai zvanot pa tālr. 29697319!

Izrādes horeogrāfe Agnese Bordjukova pēta cilvēka ķermeni un tā radītās skaņas. Skaņa ir ikviena objekta regulāras svārstības. Vibrācija ir kustības, kas rada skaņu. Cilvēka ķermenī noris konkrēti un naturāli, tāpat arī neapzināti un abstrakti procesi. Dažus no tiem ir iespējams kontrolēt, bet ir arī tādi, kas notiek ārpus cilvēka gribas un vadības. Tomēr viss atbalsojas. Ķermenis ir milzīga krātuve, kurā var atrast neskaitāmas liecības par tās īpašnieku un ārējo pasauli. Tā ir līdz galam neatklāta un noslēpumaina pasaule, kurai var pietuvoties, to sadzirdot.

Režija, horeogrāfija: Agnese Bordjukova
Dejo: Latvijas Kultūras akadēmijas 3. kursa bakalaura programmas “Laikmetīgā dejas māksla” studenti
Autentiskās balss konsultante: Dana Indāne
Scenogrāfe: Krista Briģe
Tērpu māksliniece: Katrīna Virziņa
Gaismu mākslinieks: Ivars Tilčiks
Video ieraksta un skaņas operators: Tālivaldis Tālis Āboltiņš
Fotogrāfe: Margarita Germane
Atbalsta: Latvijas Kultūras akadēmija, VKKF un Rīgas dome

 

*“Fafabulala” – stāsts par divu vīru sarunu vīriem, sievām un arī bērniem

16. jūlijā plkst. 20.30 Lūznavas muižā, Piknika zonas skatuvē

17. jūlijā plkst. 14.15 Matīšu estrādē

Izrāde “Fafabulala” ir par divu cilvēku komunikāciju, kas, lai cik toleranti un demokrātiski mēs būtu, vienmēr būs subjektīva. Izrāde atgādina, ka nav vienas patiesības. Atšķirība ir tikai mūsu attieksmē, veidojot dialogu vienam ar otru, ķermenisku vai verbālu. Dzīvē viss ir mainīgs – no asarām līdz smiekliem, līdz šausmām un otrādi.

Horeogrāfija: Agate Bankava
Dejo: Ivars Broničs, Jānis Putniņš
Dramaturģe: Anna Zvaigzne
Producents: laikmetīgās dejas kompānija “Ārā” un biedrība “Party”

Izrāžu programmas norisi Lūznavas Mākslas piknikā atbalsta Rēzeknes novads un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Projektu “Burtnieku pils tīstokļus meklējot” īsteno biedrība “LAUKKU”, Dance.lv žurnāls, Burtnieku novada Sociālais dienests, Matīšu kultūras nams. Atbalstītāji un sadarbības partneri: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Republikas Kultūras ministrija VKKF mērķprogrammas “Latvijai – 100” ietvaros, Burtnieku novada pašvaldība, Matīšu pagasta pārvalde, Matīšu kultūras nams.

 

Papildu informācija:
Inta Balode
Projekta kuratore
+371 29211203
inta@dance.lv