Deja
Darbību uzsācis Latvijas Dejas informācijas centrs

Kopš šī gada jūlija darbojas biedrība “Latvijas Dejas informācijas centrs” (LDIC), kuras mērķis ir veicināt informācijas apriti Latvijas dejas jomā, sekmējot gan mākslinieku attīstību un starptautisko sadarbību, gan sabiedrības izpratni un interesi par dejas mākslas nozares sasniegumiem. Lai veicinātu diskusiju par procesiem dažādos dejas žanros, novembrī LDIC aicina uz starptautisku konferenci.

Sadarbībā ar Kultūras ministriju LDIC no 2019. gada pasniegs Latvijas augstāko apbalvojumu profesionālajā dejas mākslā – Dejas balvu, kas aptvers baletu, laikmetīgo deju, skatuvisko tautas deju un mūsdienu deju. Balvas žūrija jau noskatījusies un apspriedusi piecas izrādes Rīgā, Cēsīs, Valmierā, Liepājā un Slampē un tuvākajā laikā vērtēs trīs pirmizrādes Rīgā. Ar Dejas balvas nolikumu un kritērijiem iespējams iepazīties LDIC tīmekļa vietnes sadaļā “Dejas balva”, tur ievietota arī pieteikuma veidlapa. Darbs jāpiesaka vismaz mēnesi pirms pirmizrādes.

Tā kā Dejas balva ir jauns un nozīmīgs notikums kultūras nozarē, kas pirmo reizi aptvers plašo, bet sašķelto Latvijas dejas nozari, no 22. līdz 25. novembrim LDIC rīkos konferenci “Vai deja ir viena?”. Tās mērķis būs rosināt diskusiju par procesiem dažādajos dejas žanros, par vienojošo un atšķirīgo tajos, veicināt sadarbību un izpratni starp to pārstāvjiem, kā arī iepazīt dejas atbalsta organizācijas modeļus citās valstīs. Konferences dalībnieku vidū būs viesi no Lietuvas Dejas informācijas centra, Igaunijas Dejas mākslinieku aģentūras, Vīlandes Kultūras akadēmijas, Norvēģijas Dejas informācijas centra, Krievijas kultūras centra “ZIL”, Rumānijas Nacionālā dejas centra, kā arī vairāki neatkarīgi horeogrāfi un kritiķi. Dejas balvas žūrijas pārstāvji iepazīstinās ar jaunākajām tendencēm Latvijā, mākslinieki un teorētiķi no kaimiņvalstīm stāstīs par starpdisciplināriem darbiem, notiks arī dejas kritikas seminārs, viesi apmeklēs baleta un laikmetīgās dejas izrādes. Konferenci aicināts apmeklēt ikviens interesents, iepriekš piesakoties uz e-pastu info@dance.lv. Precīza programma no 10. novembra būs pieejama http://www.dance.lv/.

LDIC valdes locekļi:

Kristīne Jirgensone – horeogrāfe, deju pedagoģe, deju kolektīva “Latve” mākslinieciskā vadītāja;

Santa Grīnfelde – horeogrāfe, deju un kustību terapeite, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) doktorantūras studente;

Inta Balode – dejas kritiķe un kuratore, “Dance.lv Žurnāls” redaktore;

Dita Jonīte – teātra un dejas kritiķe, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta zinātniskā asistente, LKA doktorantūras studente;

Elīna Breice – horeogrāfe, pedagoģe, deju studijas un grupas “Ritms” mākslinieciskā vadītāja;

Dmitrijs Gaitjukevičs – horeogrāfs, dejotājs, pedagogs, strādā deju studijā “Ritms” un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā.

Biedrības tīmekļa vietnē dance.lv tiek publicēta informācija par izglītības, finansējuma un starptautiskas sadarbības iespējām dejas mākslas nozares pārstāvjiem, savukārt žurnālos journal.dance.lv un ballet.dance.lv – ziņas, recenzijas un intervijas par laikmetīgo deju un baletu.

Informāciju sagatavoja:
Daina Tabūna
LDIC sabiedrisko attiecību speciāliste
Papildu informācija:
info@dance.lv
23307679