Cirks
Attēls

Šodien, 2. martā, pasākumā medijiem tika izsludināts starptautisks metu konkurss “Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošana un teritorijas attīstības vīzija”. Pasākumā piedalījās: Dace Vilsone, LR Kultūras ministrijas valsts sekretāre, Jānis Dripe, Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis, Ināra Kehre, Rīgas cirka valdes locekle, Mārtiņš Ķibers, Rīgas cirka radošais direktors, Valters Verners, Rīgas cirka vizuālas identitātes autors.

Rīgas cirkam šogad aprit 130 gadi, un jau kopš saviem pirmsākumiem šī ir bijusi pievilcīga un nozīmīga Rīgas kultūras dzīves vieta. Šobrīd VSIA Rīgas cirks piedzīvo pārmaiņas, un ir uzsākts darbs, lai tas kļūtu par atvērtu daudzveidīgas un kvalitatīvas cirka mākslas, izglītības programmu un mākslinieku rezidenču vietu. Ēkas atjaunošana un teritorijas attīstība ir svarīgs solis, lai Rīgas cirks varētu nodrošināt cirka mākslas klātbūtni un attīstību.

Cirka ēka – toreiz un tagad
Ēka Merķela ielā ir vienīgā saglabājusies celtne Baltijas valstīs, kas veltīta cirka mākslai. Šāda veida ēkām, kas paredzētas cirka mākslai, ir īpašas prasības, piemēram, augsti griesti, kā arī vēsturiski – apaļa arēna. Arhitekta Jāņa Fridriha Baumaņa projektētajā ēkā ar atpazīstamo kupolu virs arēnas izrādīts ne tikai cirks, bet arī kino, šeit notikuši koncerti un citi publiski pasākumi. Gadu laikā ēka nolietojusies, un tā šobrīd neatbilst nedz estētiskajām, nedz mūsdienīga cirka, nedz arī drošības prasībām. 2017. gada sākumā kā steidzamākais darbs tika veikta ēkas fasādes nostiprināšana, pašlaik notiek fasādes konservācijas darbi. Arī pēc šo darbu pabeigšanas un pirms ēkas atjaunošanas uzsākšanas ēku varēs izmantot daļēji, ne pilnā apjomā.

Metu konkurss – pirmais posms, lai Rīgas cirks kļūtu kvalitatīva cirka mākslas, kultūras un izglītības telpa
Rīgas cirks ir vienīgā kultūras iestāde valstī, kas koncentrējas uz cirka mākslu, attīstot to galvenajos virzienos: izrādes, izglītība, rezidences. Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers: “Cirks nenozīmē tikai izrādi, cirks ir nopietna māksla, kas prasa ilgstošu radošu procesu, treniņus, sadarbību ar vietējiem un ārvalstu māksliniekiem, kā arī izglītošanos. Ikviens no šiem elementiem ir cieši saistīts ar pārējiem, un mums jānodrošina, ka viss nepieciešamais var notikt vienuviet.”

Konkursa “Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošana un teritorijas attīstības vīzija” mērķis ir rast labāko risinājumu, lai Rīgas cirka ēka varētu nodrošināt, ka mums ir kvalitatīva un daudzpusīga cirka māksla un ka tā attīstās uzsāktajos virzienos. Metu konkurss paredz pirmo projektēšanas posmu, kurā plānošanas risinājumu līmenī tiek izstrādāti būves plāni, kas nosaka vispārējos apjomus un to shematisku izvietojumu būvniecībai paredzētajā teritorijā.

Žūrijas komisija, kas apstiprināta konkursa iesniegto metu vērtēšanai, darbosies šādā sastāvā: žūrijas komisijas priekšsēdētājs – LR Kultūras ministrijas pārstāvis Jānis Dripe, žūrijas komisijas priekšsēdētāja vietniece – VSIA “Rīgas cirks” valdes locekle Ināra Kehre, žūrijas locekļi: VSIA “Rīgas cirks” radošais direktors Mārtiņš Ķibers, VKPAI vadītājs, arhitekts Juris Dambis, Rīgas pilsētas arhitekta biroja pārstāve arhitekte Regīna Bula, Rīgas pilsētas attīstības departamenta pārstāvis Aigars Kušķis, Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis (tiks precizēts), Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis arhitekts Toms Kokins, ārvalstu cirka eksperts un konsultants Johans Floks (Johan Floch) no Francijas, ārvalstu arhitekts un pilsētplānotājs, prof. Jo Kunens (Jo Coenen) no Nīderlandes, kā arī cirka mākslinieks un pasniedzējs ar 25 gadu pieredzi, tai skaitā cirka norises vietu plānošanā – Lionels Ležēns (Lionel Lejeune) no Somijas. Savukārt žūrijas komisijas atbildīgā sekretāre būs arhitekte Dace Kalvāne.

Konkursa balvu fonds ir 35 000 EUR, no kuriem pirmās vietas godalga paredzēta 15 000 EUR, otrās vietas – 7 000 EUR, bet trešās vietas – 5 000 EUR apmērā. Paredzētas arī veicināšanas balvas. Reģistrācija konkursam tiek atklāta 2. martā no plkst. 15.00. Meta piedāvājums jāiesniedz līdz 2018. gada 4. jūnija plkst. 17.00. Lai noteiktu finansiālās robežas, kas arhitektiem jāievēro, veidojot vīziju, konkursa nolikumā norādīts - Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošanas būvdarbu izmaksas nevar pārsniegt 3000.00 EUR/m², bet jaunbūves realizācijas izmaksas ne vairāk kā 2000.00 EUR/m². Ar metu konkursa nolikumu var iepazīties šeit.

„Man patiess prieks, ka nepilna gada laikā Rīgas cirks piedzīvojis tik daudz pozitīvu pārmaiņu – izveidota jauna, spēcīga komanda, kura izstrādājusi cirka stratēģiju turpmākajiem 5 gadiem, nospraužot Latvijā skaidru kursu laikmetīgā un jaunā cirka virzienā. Izveidota un darbojas Rīgas cirka skola. Par spīti tam, ka plašizklaides pasākumi cirka vēsturiskajā arēnā notikt pagaidām nevar, viesizrādes varējām izbaudīt gan pagājušajā gadā, gan šobrīd. Mainās arī Rīgas cirka seja – ne vien vizuālā identitāte, bet arī Rīgas cirka ēka. Šodien izsludinātais starptautiskais metu konkurss ir pirmais lielais solis Rīgas cirka vēsturiskās ēkas un visas teritorijas atdzimšanas virzienā,” akcentē Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

 

Cirks ir un notiek – pavasara izrādes un starptautiska konference

Jau pavisam drīz gaidāmas daudzveidīgas Rīgas cirka rīkotas izrādes un pasākumi.

  • Izrāde “Krustām šķērsām”. 10. martā mākslas telpā Zuzeum ar izrādi bērniem “Krustām šķērsām” Rīgā viesosies zviedru cirka apvienība “Kompani Giraff”. Biļetes var iegādāties šeit.

  • Šis nav parasts stāsts, bet gan spēle ar skatītāju iztēli, taču, lai to iedarbinātu, māksliniekiem jāliek lietā akrobātika, spēles un nedaudz arī burvestība. Biļetes uz izrādi iespējams iegādāties bilesuserviss.lv.

  • Cirka dienas aprīlī. Šogad pasaulē tiek atzīmēta cirka 250 gadu jubileja. Lai svinētu cirka mākslas klātbūtni Latvijas valsts vēsturē un iezīmētu cirka izglītības būtisko nozīmi kā cirka mākslas, tā visas sabiedrības attīstībā, 10. – 12. aprīlī Rīgas cirks rīko Cirka dienas. To ietvaros notiks starptautiskas meistarklases cirka producentiem, Baltijas-Ziemeļvalstu cirka tīkla (Baltic-Nordic Circus Network, BNCN) dalīborganizāciju sanāksme, kā arī starptautiska publiska konference par cirka izglītību.

  • Izrāde “Robežas”. 10. aprīlī mākslas telpā Zuzeum gaidāms īpašs notikums – akadēmiskās mūzikas un laikmetīgā cirka sinerģija koncertizrādē “Robežas”, kurā pie Arvo Perta mūzikas, ko atskaņos Ēriks Kiršfelds un Ventis Zilberts, uzstāsies igauņu gaisa akrobāte Grēte Grosa. Biļetes no šodienas uz izrādi var iegādāties šeit.

  • Izrāde “Citroni un medus”. Par to, ka mūsdienīgs cirks var uzrunāt skolas vecuma jauniešus, varēs pārliecināties 12. aprīlī LKA telpā “Zirgu pasts”, noskatoties izrādi “Citroni un medus”. Šis ir aizkustinošs un brīžiem arī dauzonīgs stāsts par draudzību, priekiem, skumjām un ikdienišķām dzīves situācijām, un tas tiks izrādīts Latvijas skolās. Izrāde tapusi VKKF mērķprogrammas ““Latvijas skolas soma” satura radīšanai” ietvaros. Biļetes uz izrādi iespējams iegādāties šeit.

  • Rīgas cirka skola. Darbu turpina arī Rīgas cirka skola, katru sestdienu aizraujošas nodarbības notiek gan bērniem, gan pieaugušajiem. Un reizi mēnesī – visām ģimenēm.

Kupols – Rīgas cirka simbolsRīgas cirka ēkas kupola konstrukcijā ir izmantotas dzelzceļa sliedes – tas 1888. gadā bija novatoriski, drosmīgi un fundamentāli. Kupols ir ne vien funkcionāls svarīgs elements, jo tas nodrošina iespēju iekārt sarežģītas un smagas cirka gaisa ierīces, bet kupolam ir arī simboliska nozīme. Cirks vienmēr ir bijusi vienojoša un spilgta māksla, kas, pateicoties savai universālajai valodai, pulcē visdažādākos skatītājus. Likumsakarīgi, ka tieši kupols turpmāk būs arī Rīgas cirka vizuālā atpazīstamības zīme (vizuālās identitātes autors ir mākslinieks Valters Verners), un tās pirmais uzdevums – būt iedvesmai metu konkursa arhitektiem rast labākos risinājumus, kā cirka attīstības vajadzībām izmantot cirka ēkas un teritorijas iespējas.

VSIA Rīgas cirks

Papildu informācija:
Daniela Zacmane
29171313
daniela.zacmane@cirks.lv