Bibliotēkas
LNB atklās izstādi par 15.-20. gs. zīmējumiem un akvareļiem

No 18. septembra Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 4. stāva galerijā būs apskatāma izstāde “Līniju arhīvs. Zīmējums un akvarelis Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā”. Izstāde turpina grafikas tehnikām veltīto izstāžu ciklu, šoreiz iepazīstinot ar 15.–20. gadsimta ārvalstu mākslinieku zīmējumiem un akvareļiem. Darbu izlase veidota no 850 vienību lielās Rietumeiropas zīmējumu kolekcijas, kas ir daļa no LNB ārzemju grafikas krājuma un pārstāv vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera (Peter Böttger) dāvinājumu bibliotēkai. 

No kolekcijas izstādei atlasītas vācu, holandiešu, itāļu, franču un citu nacionālo skolu mākslinieku 57 lapas, kas sniedz ieskatu akvareļa un dažādajās zīmējuma jomās — no garāmslīdošu mirkļu studijām un skicēm līdz pabeigtiem stājdarbiem. Izstādē eksponētie darbi apliecina, ka mākslinieku ideju un iespaidu primāriem fiksējumiem, ja tie uztvēruši būtisko, piemīt liela autentiska vērtība.

Izstādei no kolekcijas izvēlēti tādi mākslinieki kā Andrea del Sarto (Andrea del Sarto, 1486-1530), Daniele da Voltera (Daniele da Volterra, 1509-1566), Frederiks de Mušerons (Frederik de Moucheron, 1634-1686), Francs Kobels (Franz Kobel, 1749-1822), Jans Mateiko (Jan Matejko, 1838-1893), Adolfs fon Mencelis (Adolph von Menzel, 1815-1905). Par īpašu kolekcijas vērtību uzskatāmi Hansa fon Marē (Hans von Marées, 1837-1887) 12 darbi, no kuriem izstādē apskatāms, piemēram, sagataves zīmējums fresku ciklam Neapoles zooloģiskajā stacijā (1873-1874).

Franču mākslinieka Gaspāra Digē (Gaspard Dughet) darbā “Itālijas ainava” (1635–1675) meklējams impulss mākslinieces Maijas Kurševas darbu “Punkti kustībā I” un “Punkti kustībā II” tapšanai. Speciāli izstādei veidotajos darbos zīmējumam piederīgie grafiskie izteiksmes līdzekļi – līnija, štrihs, punkti – kalpo par mākslinieciskas refleksijas instrumentiem, caur ko virzīt pašizziņu.

Maija Kurševa raksta: “Velkot līniju, vietā, kur zīmulis pieskaras papīram, atrodas tagadnes punkts. Laika dimensija redzama tikai zīmētājai. Skatītājs nepieredz notikumu, bet uztver faktu. Zīmulis līnijas sākumā – brīdis, kad tas pieskaras lapai, beigās – kad tas tiek atrauts no lapas. Štrihs ar iezīmētiem sākuma un beigu punktiem rada situāciju, kurā atklājas sastingusi kustība, daudzu notikumu vienlaicīga norise. Par zīmēšanu var domāt. Zīmēšana var būt domāšanas process.”

Izstādes kurators – Dmitrijs Zinovjevs, dizainere – Anete Krūmiņa, projekta vadītāja – Kristīne Liniņa

Izstāde būs apskatāma LNB darba laikā līdz 30. decembrim. Ieeja bez maksas.

Papildu informācija:
Augusts Zilberts
Sabiedrisko attiecību vadītājs
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: augusts@lnb.lv
Tel.: 26472501