Bibliotēkas
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā rudens un ziemas sezonā – piecas jaunas izstādes

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) 2020. gada rudens un ziemas sezonā turpina aktīvu darbu pie jaunu starpdisciplināru, pētniecībā balstītu izstāžu veidošanas, kas unikālajā pagātnes mantojumā atklāj šodienas aktualitātes un iepazīstina gan ar bibliotēkas un citu krājumu bagātībām, gan vēsturiskām personībām, faktiem un notikumiem. Šobrīd LNB Izstāžu centra uzmanības fokusā ir piecas izstādes, kas veltītas bērnu literatūrai, grafikas tehnikām, mākslinieka Borisa Bērziņa 90. gadadienai, igauņu rakstnieka Jāna Krosa simtgadei un vācu komponista Ludviga van Bēthovena 250. jubilejai. Izstāžu piedāvājumu arī šogad papildinās virkne krājuma izlašu un sadarbības partneru ekspozīcijas.

Jau šobrīd LNB 7. stāva galerijā pie Bērnu literatūras centra aplūkojama Ziemeļvalstu literatūrai veltīta bērnu grāmatu izstāde “Grāmatu plūdi: Ziemeļi satiek Baltiju bērnu grāmatās”. Šeit apskatāmas Ziemeļvalstu grāmatas – gan tulkotas latviešu valodā, gan oriģinālvalodās. Tikties kā ar iemīļotiem, tā arī vēl neiepazītiem literatūras varoņiem bērni un pieaugušie varēs ne tikai lasot, bet arī piedaloties dažādās aktivitātēs, izstaigājot labirintus, satiekot rotaļīgu čūsku un draudzīgu pūķi.

Līdz 30. novembrim. Ieeja bez maksas.

No 18. septembra LNB 4. stāva lielajā galerijā būs apskatāma izstāde “Līniju arhīvs. Zīmējums un akvarelis Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā”. Tā turpina grafikas tehnikām veltīto LNB izstāžu ciklu, šoreiz iepazīstinot ar 15.–20. gadsimta ārvalstu mākslinieku zīmējumiem un akvareļiem. Darbu izlase veidota no 850 vienību lielās Rietumeiropas zīmējumu kolekcijas, kas ir daļa no LNB ārzemju grafikas krājuma un pārstāv vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera (Peter Böttger) dāvinājumu bibliotēkai. Speciāli izstādei tapuši un būs apskatāmi arī divi mākslinieces Maijas Kurševas jaundarbi.

Līdz 30. decembrim. Ieeja bez maksas.

No 24. septembra LNB Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā (2. stāvā) būs skatāma izstāde “Romāns ar vēsturi. Jānam Krosam – 100”. Tā vēsta par igauņu rakstnieku, dzejnieku un tulkotāju, vienu no starptautiski visatzītākajiem, pasaulē un Latvijā visvairāk tulkotajiem igauņu autoriem, kurš ir arī izcils vēsturiskās prozas meistars – Jānu Krosu (Jaan Kross). Izstādes saturu atlasījušas dzejniece Inese Zandere un tulkotāja Maima Grīnberga. Šeit eksponētas Igaunijā izdotās Jāna Krosa grāmatas, kā arī viņa darbu tulkojumi citās pasaules valodās. Izstāde tapusi, sadarbojoties ar LNB Atbalsta biedrību, Igaunijas Nacionālo bibliotēku, Igaunijas Literatūras centru un autora ģimeni.

Līdz 30. decembrim. Ieeja bez maksas.

No 8. oktobra LNB 4. stāva mazajā galerijā apskatei pieejama izstāde “Boriss Bērziņš. Lapaspuses”, kas veltīta mākslinieka Borisa Bērziņa 90 gadu jubilejai un iepazīstina ar neparastiem artefaktiem no apjomīgā B. Bērziņa mantojuma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā. Izstādē tiks eksponēti mākslinieka zīmējumi un skices grāmatās, žurnālos, uz skrejlapām, aploksnēm un citiem ikdienišķiem nesējiem. Šāds pašizteiksmes veids bija daļa no mākslinieka dzīvesveida un kļuva par ieradumu mūža garumā. Darbi ir atjautīgi, spontāni un atspoguļo dzīves pētīšanas procesā uztvertas smalkas nianses.

Līdz 7. oktobrim. Ieeja bez maksas.

No 17. decembra LNB 1. stāva izstāžu zālē – izstāde “Bēthovens. Orbītas. Neticams stāsts par Bēthovenu un Latviju”. Izcilā vācu komponista un mūziķa Ludviga van Bēthovena (Ludwig van Beethoven) 250. jubilejas gadā arī mākslinieka cienītāji un interesenti Latvijā varēs apjaust Bēthovena mūzikas nozīmi mūsu kultūrā dažādos laika periodos, kā arī atklāt pārsteidzošo Bēthovena saistību ar Latviju. Izstādes pamatā izmantots mūzikas vēsturnieces, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesores Lolitas Fūrmanes pētījums.

Līdz 2021. gada 30. aprīlim. Ieeja bez maksas.

Aktuālākā informācija par LNB izstādēm un krājuma izlasēm pieejama mājaslapā www.lnb.lv un arī atsevišķi mājaslapas sadaļā Izstādes.

Informāciju sagatavoja:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: augusts@lnb.lv

Tel.: 26472501