Bibliotēkas
44% no kopējās grāmatu tirāžas veido TOP 3 lielākie grāmatu izdevēji

2017. gadā 44% no kopējās grāmatu tirāžas veido “Apgāda Zvaigzne ABC”, “Latvijas Mediju” un “Jumavas” izdevumi. “Apgāds Zvaigzne ABC” 2017. gadā izdevis 364 grāmatas, kuru tirāža sasniedz 28% kopējās grāmatu tirāžas. “Latvijas Mediji” izdevuši 95 grāmatas, kuru tirāža veido 12% no kopējās tirāžas, bet “Jumava” – 147 grāmatas, kuru tirāža sastāda 4% no kopējās tirāžas, liecina Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) apkopotie dati par izdevējdarbību Latvijā.

Salīdzinājumā ar pēdējiem pieciem gadiem, grāmatu skaits ir gandrīz nemainīgs, taču grāmatu tirāža aizvien turpina samazināties. 2017. gadā izdotas 2 185 grāmatas, neskaitot krāsojamās grāmatas bērniem, bet grāmatu tirāža, salīdzinot ar 2016. gadu, samazinājusies par 11%, informē LNB izdevējdarbības statistikas eksperte Gunta Lodziņa.

58% no LNB uzskaitītajiem grāmatu izdevējiem 2017. gadā ir izdevuši tikai vienu grāmatu, jo LNB apkopo datus ne vien par komercizdevējiem, bet arī par autorizdevējiem un institūcijām, kuru pamatdarbība nav izdevējdarbība, norāda G. Lodziņa.

Lielākie laikrakstu un žurnālu izdevēji pēc izdevumu skaita ir “Žurnāls Santa”, kas lasītājiem piedāvā 25 izdevumus, “Printshop” izdevis 20 izdevumus, bet “Izdevniecība Rīgas Viļņi” klajā laidusi 17 izdevumus. Savukārt pēc periodisko izdevumu kopējās tirāžas TOP 3 lielākie izdevēji ir izdevniecība “Dienas Bizness”, “Izdevniecība Dienas Mediji” un “Žurnāls Santa”.

Plašāka informācija par izdevumu veidiem, skaitu, tirāžu u.tml. pieejama LNB krājumā “Latvijas izdevējdarbības statistika 2017”, kas pieejams LNB tīmekļvietnē.

Informāciju sagatavoja:
Elza Ungure
Informācijas speciāliste – pētniece
Krājuma veidošanas nodaļa
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Tālr.: 22029325
E-pasts: elza.ungure@lnb.lv