Arhīvi
Nacionālajā bibliotēkā notiks 66. starptautiskais IAML kongress

Vēl pirms Jāņiem, no š. g. 18. līdz 22. jūnijam, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisināsies Starptautiskās mūzikas bibliotēku, arhīvu un dokumentācijas centru asociācijas (International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres – IAML) 66. kongress. Tas Rīgā pulcēs ap 300 dalībnieku no dažādu pasaules valstu nacionālajām un orķestru bibliotēkām, arhīviem, muzejiem, mūzikas pētniecības centriem un augstskolām.

IAML kongress sniedz vērtīgas iespējas uzzināt gan par citu valstu pieredzi mūzikas un nošu kolekciju izpētes, apstrādes un saglabāšanas jomās, gan par jauniem projektiem un tehnoloģiju attīstību nošu publicēšanā. Tas ļauj arīdzan satikt nošu izdevējus no visas pasaules profesionālās izstādes ietvaros, kā arī dibināt vērtīgus kontaktus.

Četru kongresa darba dienu laikā dalībnieki varēs iepazīties ar daudzveidīgu lekciju saturu un katru dienu izvēlēties sev interesējošās tēmas no trim paralēlajām sesijām. Piemēram, 19. jūnija programmā ir iekļauti šādi temati: “Rokraksti, vēstules un ieraksti: arhīvi Eiropā”, “Mūzikas kolekcijas un mūzikas dzīve 19. gs. un 20. gs. sākumā”, “Jaunas pieejas kolekciju attīstībā”, “Tradicionālā mūzika”. Kongresu intriģējoši ievadīs Latvijas pārstāvji – komponists Ēriks Ešenvalds ar lasījumu par bibliotēkās gūto iedvesmu, lai radītu multimediālo simfoniju “Ziemeļu gaisma”, un diriģents Ints Teterovskis, stāstot par Dziesmusvētku fenomenu.

Kongresa laikā ir paredzēta arī plaša kultūras programma – Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” koncerts, profesionālās ekskursijas un pat Jāņu ielīgošana ar tautas tradīciju kopu “Budēļi”.

Katru gadu kongress notiek citā valstī – tā darbības priekšvēstures sarakstā ir Vācija, Francija, Nīderlande, Spānija, Beļģija, Itālija, Amerika, Austrālija, Kanāda, Norvēģija un citas valstis. Baltijas valstīs IAML pirmo reizi notika 2003. gadā, Igaunijā.

IAML ir asociācija, kura izveidota, lai atbalstītu un veicinātu mūzikas bibliotēku, arhīvu un dokumentācijas centru sadarbību un pieredzes apmaiņu, kā arī īstenotu projektus valsts un starptautiskā līmenī.

Plašāk par 66. IAML kongresu LNB: https://iaml2017.lnb.lv

Papildu informācija un pieteikumi intervijām ar kongresa dalībniekiem:
Augusts Zilberts
Sabiedrisko attiecību speciālists
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Tel.: +371 26472501
E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv
www.lnb.lv