Arhitektūra
Mainīts Venēcijas biennāles 17. Starptautiskās arhitektūras izstādes norises laiks

Venēcijas biennāles 17. Starptautiskās arhitektūras izstādes organizatori paziņojuši, ka tās sākums tiek pārcelts uz š.g. 29.augustu. Līdz ar to šis starptautiskais pasākums 2020.gadā noritēs no 29.augusta līdz 29.novembrim.

Plašāka informācija - Venēcijas biennāles interneta vietnē.

Jau ziņots, ka Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē 2020. gadā Latviju pārstāvēs arhitektu birojs NRJA ar ekspozīciju "It’s not for you! It’s for the building." ("Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai."). Radošā komanda biennāles galveno tēmu "Kā mēs kopā sadzīvosim?" aplūko caur tehnoloģiju un indivīda mijiedarbību arhitektūras kontekstā. Sauklis "Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai" aicina kritiski paraudzīties uz situācijām, kad viedās ierīces sāk diktēt savu, arhitektūras lietotājiem nesaprotamu kārtību, kas nereti atsvešina cilvēkus no viņiem radītās telpas.

Latvijas dalību Venēcijas arhitektūras biennālē organizē un atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas paviljona komisārs ir Jānis Dripe, projekta kuratori 2020. gadā ir Uldis Lukševics, Elīna Lībiete, Ivars Veinbergs, Ieva Lāce-Lukševica, Zigmārs Jauja, Inga Dubinska un Līga Jumburga. Instalācijas "Durdom" koncepciju radījis NRJA sadarbībā ar Pēteri Riekstiņu. Izdevuma "It’s not for you! It’s for the building" idejas autori ir NRJA un konsultāciju uzņēmums "Architxt" (Olga Procevska, Igors Gubenko, Katja Firjane). Projekta vizuālās identitātes autors ir Aleksejs Muraško, savukārt audio dizainu veidojis Gatis Ziema. Radošās komandas sastāvā ir arī video stāstu autori Voldemārs Dūdums, Roberts Kuļenko, Elvijs Pārpucis, producente Austra Bērziņa un komunikācijas speciāliste Linda Bērziņa.

Par Venēcijas biennāles 17. Starptautisko arhitektūras izstādi

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē, tā tiek rīkota reizi divos gados. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada, un nākamajā gadā tā piedalīsies devīto reizi.

Venēcijas 17. starptautiskās arhitektūras biennāles kurators ir arhitekts, profesors un vairāku grāmatu autors Hašims Sarkis (Hashim Sarkis), kurš savā uzsaukumā aicināja dalībniekus atbildēt uz jautājumu "How will we live together?" ("Kā mēs kopā sadzīvosim?"). Savā vēstījumā Hašims Sarkis mudina arhitektus domāt par arhitektūras un urbānās vides nākotnes modeļiem - kā sadzīvot politisko un ģeogrāfisko atšķirību, ekonomiskās nevienlīdzības un migrācijas kontekstā

 

Informāciju sagatavoja:
Lita Kokale,
Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67330343, 26469946
Lita.Kokale@km.gov.lv