Arhitektūra
Izsludināts metu konkurss par Latvijas ekspozīcijas ideju Venēcijas arhitektūras biennālei

Kultūras ministrija ir izsludinājusi metu konkursu par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 16.Starptautiskajā arhitektūras izstādē, kura notiks 2018. gadā. Piedāvājumi jāiesniedz līdz 2017.gada 31. augustam.

Metu konkursa mērķis − izvēlēties saturiski augstvērtīgāko un izcilāko dizaina risinājuma metu Latvijas ekspozīcijas īstenošanai, lai reprezentētu Latvijas laikmetīgo arhitektūru un/vai arhitektūras mantojumu Venēcijas biennāles 16. Starptautiskajā arhitektūras izstādē.

Saskaņā ar Publisko iepirkumu likumā noteikto kārtību konkurss notiks divās kārtās – metu konkurss un sarunu procedūra. Žūrijas komisijā darbojas arhitekti, arhitektūras un dizaina nozares eksperti. Konkursā žūrijas komisija izvērtēs dalībnieku iesniegtās metu idejas un to īstenošanas piedāvājumu, nosakot trīs visaugstāk novērtēto vietu ieguvējus. Konkursa dalībnieks, kurš būs ieguvis visaugstāko žūrijas novērtējumu un atbildīs kvalifikācijas prasībām, tiks aicināts uz sarunu procedūru par iepirkuma līguma nosacījumu izpildi.

Konkursa nolikums pieejams ŠEIT.

Venēcijas biennāles 16. Starptautiskā arhitektūras izstāde notiks no 2018. gada 26. maija līdz 2018. gada 25. novembrim. Par Venēcijas arhitektūras biennāles kuratorēm ir izvēlētas Ivonna Farela (Yvonne Farrell) un Šellija MakNamara (Shelley McNamara) (Īrija), kuras vada arhitektu biroju Grafton architects un savulaik 2012. gadā ieguvušas Venēcijas arhitektūras biennāles Sudraba lauvu, kā arī bijušas tādu prestižu konkursu kā Mīsa van der Roes balvas (Mies van der Rohe Award) un Karaliskā Britu arhitektūras institūta Stirling balvas ( RIBA Stirling Prize) žūrijas locekles.

Viņu definētā 2018. gada biennāles tēma – Freespace („Brīvā telpa”). Kuratores uzsver: „Freespace iedrošina pārskatīt domāšanas veidus, jaunus veidus, kā redzēt pasauli, kā rast risinājumus, kur arhitektūra rūpējas par katra šīs trauslās planētas iedzīvotāja labklājību un cieņu.
Freespace ietver brīvību iztēloties, laika un atmiņu brīvo telpu, saistot kopā pagātni, tagadni un nākotni, ceļot uz mantotiem kultūras slāņiem, savienojot kopā arhaisko ar mūsdienīgo.”

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē, kas tiek rīkota reizi divos gados. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada, un 2018. gadā būs mūsu valsts astotā dalības reize. 15.Venēcijas arhitektūras biennāli 2016. gadā sešu mēnešu laikā apmeklēja vairāk nekā 260 000 skatītāju. Pirmo reizi arhitektūras un mākslas biennāļu vēsturē Palasport Arsenale hallē bija skatāms Latvijas, Lietuvas un Igaunijas jauno arhitektu kopīgi veidotais Baltijas paviljons.

Vairāk informācijas par Venēcijas biennāli: www.labiennale.org

 

Informāciju sagatavoja:
Dace Vizule,
Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste – mājas lapas redaktore
67330306, 29192298
Dace.Vizule@km.gov.lv